Svet-Stranek.cz
Azyl morčat u Reny

KRMENÍ - Jak zdravě krmit morčátka:Zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich života.

KRMENÍ - Jak zdravě krmit morčátka

Více smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke stažení

Mějte vždy na paměti, že zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí délka a kvalita jejich života.

 KRMENÍ 
Morče je 100% býložravec, v přírodě žere trávy, suché seno, byliny a semena trav, žádné vodnaté plody tam nenajde, proto opatrně s vodnatou a nadýmavou potravou, která ho nadýmá! Také si neumí si C-vitamín vyrobit samo. Proto se doporučuji granule Cavia Complete, kde je Céčko stabilizované (v jiných granulích nea do napáječky Multivitamín C-vit od Versele-Laga se stabilizovaným C vitamínem. 
Podáváme pouze kvalitní granule výhradně pro morčata a sledujeme složení krmiva na obale.
Nikdy nepodáváme lidské potraviny tepelně zpracované, žádné pečivo, piškoty, barevné směsky se zrním, ani exotické ovoce! Další info zde
POZOR! Morče nemá uzpůsobené zažívání na vodnatou zeleninu, nadýmavou, ani na ovoce, tak opatrně, nebo zbytečně umře dřív než musí.

SENO JE ZÁKLAD JÍDELNÍČKU

MUSÍ BÝT NEUSTÁLE K DISPOZICI

Seno je velice důležité pro trávení, protože obsahuje nestravitelnou vlákninu, která pomáhá pohybu potravy ve střevech a zajišťuje vstřebávání vody. Seno by měla mít morčata v ubikaci k dispozici neustále a seník umístěný na snadno dostupném místě.
Obrazek

Seno by nemělo být moc jemné, ale spíš hrubší struktury, aby se obrušovali zuby.

MÁTE-LI SVÁ MORČÁTKA RÁDI,

NEKRMTE JE SMĚSKAMI SE ZRNÍM!

Zrní nedělá dobře na zažívání.

Mylná představa že morčata žerou obilí je stále ještě rozšířena. Přirozená výživa morčat se skládá ze sena, trávy a bylin, které mají být i při domácím chovu největší částí krmiva.
Proč ne směsi s obilím a sušené pečivo?
Když sem byla malá, dožila se mě morčátka i na směskách krásného věku...ALE...ČÍM TO ASI JE?
Dříve morčata nebyla tolik rozmohlá, přešlechtěná a degenerovaná... to platí i o ostatních domácích mazlících jako psi, kočky atd. Většině množitelům (chs) jde hlavně o exterier (barvu, srst, hlavu, uši atd) aby uspěli na výstavy, ale už kašlou na zdraví a kvalitní genetickou výbavu, což dříve tak nebylo.  Všechno lidi kazí jen kvůli úspěchu a penězům, ale na zdraví a prevenci se všude kašle...pak se 
rodí zvířata s dědičnými genetickými vadami, oslabenou imunitou atd... tím pádem jsou víc náchylná a nemocná. ALE znám i slušné CHS, ale těch je opravdu málo.
NE KAŽDÉ KRMENÍ CO SE PRODÁVÁ JE PRO MORČATA VHODNÉ I PŘESTO, ŽE TO NA OBALE VÝROBCE UVÁDÍ, jako jsou barevné směsky se zrním.
VÝROBCI KLIDNĚ VYRÁBÍ I NEVHODNÉ KRMENÍ a na obal klidně dají morče a je jim to jedno.

Prodavači ve zverimexu vám většinou dobře neporadí (mají určitý sortiment a ten musí prodat a že je krmení nevhodné, to vám popravdě neřeknou, a NEVHODNÉ KRMENÍ ODNESE ZDRAVÍM VAŠE MORČÁTKO.
Jedny z nejkvalitnějších granulí jsou bezobilné granule Cavia Complete od Versele-Laga nejlepší co do složení i struktury. Vždy je to o složení ne jen o ceně a obrázek na etiketě není vždy směrodatný! Veterinář by neměl prodávat nic vyloženě nevhodného, ale od veterináře je to pochopitelně dražší, stejně tak v kamenných krámech, což je logické, proto ue lepší objednávat v e-shopu, třeba Kralici.cz, kde mají uplně všechno.  
Krmivoco stojí 1kg 25Kč rozhodněnemůže být kvalitní, to dá rozum.. většinou to jsou směsi se zrním a barevnými kousky, nebo výkrmové granule. Ono totiž něco stojí kvalitní suroviny, výzkum, šetrné 
zpracování, náročná výroba atd. prototam kde vyrábí výkrmové granulea směsi pro hospodářská zvířata 
jako je Sehnoutek, Biosten, Kvídera, Berkel a podobné šity, tam rozhodně nemůžou vyrábět opravdu kvalitní pro mazlíky, kteří mají žít co nejdéle! Z těch krmných hnusů je Berkel ten lepší hnus.
O KRMENÍ A NEMOCECH - MVDr. Hauptman a MVDr. Jekl, kapacita na hlodavce (často s nimi konsultuji zapeklité případy) Odkaz na video ČT: 
Nevhodná kombinace krmiva 
= směska se zrním + vodnatá a nadýmavá zelenina bolavé bříško, nadýmání nechutenství vybírá si měkkou potravu = přestává jíst seno přerůstají zadní zuby zažívací potíže hubnutí a dost často neúspěšná léčba.
Vyvarovat bychom se měli:
Granulí, které obsahují velké procento obilí, po němž morčata velice rychle tuční a neprospívá to jejich zdraví.
Vojtěškové granule nejsou vhodné pro dospělé jedince, pouze v omezeném množství pro mladá, dospívající nebo březí morčata. Vysoký obsah vápníku u starších morčat přispívá k tvorbě močových kamenů.

Složení granulí

Kvalitní granule mívají na prvním místě ve složení uvedeno seno/trávu. Takové granule obsahují zpravidla vlákniny nejvíc.

Tyto granule se pak dále rozlišují na granule s vojtěškou (vhodné pro mláďata do 6 měsíců věku, březí a laktující samice) a na granule s bojínkem (vhodné pro morčata od 6 měsíců věku, neboť obsahují míň bílkovin, kalorií a vápníku než granule s vojtěškou).

Celosvětovým trendem jsou granule bez obilovin nebo co nejmenší obsah obilovin.

CHCETE-LI MÍT ZDRAVÉ MORČÍKY, KRMTE JE SPRÁVNĚ! 

Špatně krmení morčíci se většinou nedožívají vysokého věku, zpravidla jen 2-3 roky a to je sakra málo, když se při správné výživě může dožít 5-8 let, výjimečně 10 roků (záleží ovšem také na jejich genetickém zatížení)

Když sem byla holka, měla jsem 2 morčátka a žila dlouho... ALE dřívější morčata měla ještě zdravý kořínek, byla odolná, ne jako ta dnešní přemnožená, zdegenerovaná a náchylná.

V dnešní době je těžké narazit na odolného jedince.

JAK KRMÍME U NÁS 

Základní složkou krmení je

seno, zelenina a kvalitní granule

SENO = ZÁKLAD = NEUSTÁLE CELOROČNĚ k disposici + VODA (s trochou C-vit Premium od Versela-Laga a kapkou Acidomid)
ZELENINA - DENNĚ VEČER = celer, mrkev a petržel (k tomu přidám třeba kousek papriky, fenyklu, čekanky, rajčete, jablíčka a pod.)
PŘÍKLAD: jako je na talíři vepřo knedlo zelo, tak vepřo knedlo = celer mrkev + zelo = kousek něčeho ostatního. 
Mrkev, celer a petržel v bříšku nikdy nic neudělá, ale vodnaté samotné ano.
Dávka na den 80g na morče.
Pozor nepřekrmovat, kořenovka je kaloričtější!!
(viz. sekce Zelenina)
Dáváme vždy 2-4 druhy zeleniny na jednu dávku, od každého kousek - morče se tak nepřecpe jedním druhem a nebolí ho bříško 
Pozor na kombinaci vodnaté a nadýmavé zeleniny (brokolice, okurka, květák, kedlubna, rajče, ředkvička, ovoce atd.) předejde se tak zažívacím potížím a průjmům!!
ZELENÉ KRMENÍ - DENNĚ RÁNO = tráva, římský salát, natě od celeru, mrkve, petržele, salát, 
bylinky(zdravý je Římský salát)
Pozor na vodnaté a nadýmavé občas jen kousek, působí nadmutí.
Celkové množství zeleniny na den je cca 80g rozdělené do 2 dávek, mláďatům do 3 dávek. Nepřehánět to, musí zbýt hlavně místo na seno, mají maličké bříško! 
Pozor: tráva seno nenahradí, není tak tvrdá a morče si o ní zuby tak neobrousí, tudíž i při dostatku trávy musí mít seno neustále!  (viz. sekce Zelenina)
OVOCE - ovoce prakticky nepotřebují, když tak malý kousek 1-2x týdně jako pamlsek = jablko, hrozny, 
mandarinka atd. (viz. sekce Ovoce)
GRANULOVANÉ KRMIVO - VEČER OBDEN bezobilné granule 1 lžicí na morče a další dáváme až je miska prázdná. Jako základní mám granule Cavia Complete Versele-laga.
(viz. sekce: Granula a seno)

VITAMÍNY - hlavně v zimě C-vit. = 1 týdně do vody 10 kapek Premium C.Vit od Versele-Laga (viz. sekce lékárnička)
VODA -  KAŽDÝ DEN ČERSTVÁ s trochou Acidomid
 a 1x týdně Multivitamín C-vit Versele-laga cca 10 kapek do napaječky.
Některá morčata nepijí, jiná zase víc... mají úsporné vodní hospodářství, bo pochází z území Peru, kde je voda spíš v podobě ranní rosy na suché trávě. Záleží také na množství podané zeleniny, ze které čerpají vodu.
POZOR, nenahrazujte pitný režim vodnatou zeleninou či ovocem, časem způsobuje zažívací potíže, nadmutí a průjmy!  
Pokud morče nadměrně pije (je věčně přicuclé na napaječce) mívá špatně fungující ledviny a moč. cesty, tudíž na ultrazvuk k veterináři specialistovi na morčata!
ZDRAVÉ PAMLSKY - PRŮBĚŽNĚ na broušení zoubků - čerstvé i sušené bylinky se stonky, nebo kupované bylinky (od JR Farm) větvičky ovocných stromů.
(viz. sekce - Pamlsky - zdravé chroupání na zoubky)

NE SMĚSI se zrním - NEdávat vůbec, u morčat způsobují zažívací potíže obzvlášť s nevhodnou kombinací vodnaté či nadýmavé zeleniny! (
jsou i bylinkové směsi bez zrní)

NE barevné směsi obsahující 
zrní, obilí, oříšky, slunečnici a pod, způsobují zažívací potíže, nadýmání, nechutenství a v bříšku kvasí. Citlivější jedinci to odnáší i životem.

NIKDY NEPODÁVÁME - lidské potraviny tepelně zpracované, ani živočišné produkty, mléčné výrobky, vejce, masné výrobky a pod.!!! Taktéž nedáváme suché pečivo, chleba, rohlíky, piškoty apod. další info zde 

Ve zveremexu/Pet-shopech vám většinou dobře neporadí (mají určitý sortiment a ten musí prodat a jestli je to vhodné či nikoliv, to vám popravdě fakt neřeknou.

Většinu kvalitních granulí v Pet Shopech nenajdete a pokud ano, tak jsou o hodně dražší, proto je lepší vše objednávat v e-shopech.

Moji morčíci baští všechno co je pro ně zdravé.

Je fakt že je rozmazluji a podstrojuji, ale nic nevyhazuji, to si nemůžu dovolit... co jim dám to musí sníst, jinak nové nedostanou.

Mají kvalitní seno, kvalitní granule a různou zeleninu, ale od každého jen maličko, aby to nezůstávalo ležet, teda kromě sena, to doplňuji někdy i 3x denně, za noc vybaští celý velký drátěný seník, protože dostanou na noc zeleniny jen tolik, aby jim nezůstala do rána a měli místo na důležité seno.

RÁNO - SENO + ZELENÉ KRMENÍ (tráva, salát, natě od kořenové zeleniny, řapíkatý celer atd)

VEČER - SENO + KOŘENOVÁ ZELENINA - mrkev, celer, petržel - a k tomu přidám kousek šťavnatého (paprika, fenykl, čekanka, rajče, červená řepa) občas maličký kousek ovoce (jablko, hroznové víno, třešně, rybíz) nebo kousek nadýmavého (brokolice, květák)

Hlavně nepřecpat vodnatou a nadýmavou zeleninou!

F644789

UKÁZKY NAŠEHO JÍDELNÍČKU:
http://www.kralici.cz/morcata/alba.asp?a =20994
http://www.kralici.cz/morcata/alba.asp?a=19567

Večeře - jedno morče jeden špíz (80-100g/den)

F467021 F467025 F467029F467028

Porce pro 10 morčat - dostávají do výběhu v pokoji.

F467023 F467026 F467022F467031


Naše morčátka krmíme výhradně kvalitním a zdravým krmivem od značek:

 Versele-Laga   Logo 
BotanicalF678498

Oxbow Animal Health      Beaphar    Oxbow Animal Health 

Brit  F643348

ZÁKLADNÍ POTRAVA JE VŽDY SENO A ZELENINA!!!  

GRANULE - co by měly obsahovat

F432567F432568F432569F432570

Granulované krmivo by mělo být u morčat pouze doplňkem a zpestřením stravy a pokud má morče k dispozici seno či trávu a k tomu dostatečné množství zeleniny a malé množství ovoce, není důležité. Naopak velice důležitá je jeho kvalita, která by se měla blížit těmto základním parametrům:

1) minimálně 18% vlákniny
2) bílkoviny 15% (u morčat, která rostou, jsou březí nebo po porodu mohou být bílkoviny vyšší)
3) NEskládá se z obilovin a semínek (granule mají vyvážený poměr všech složek a nezakládají se jen na obilninách) a v žádném případě NEsmí obsahovat živočišnou moučku nebo sušené mléko
4) obsah tuku ideálně kolem 3%
5) NEsmí obsahovat vysoké dávky vápníku a poměr obsahu vápníku a fosforu by měl být přibližně 2:1 (např. vápník 1% - fosfor 0,5%)
6) množství obsaženého vitaminu C by nemělo být nižší než 400 mg/kg
7) všechny kousky v něm obsažené mají podobu peletek nebo granulek, protože je tak zaručeno, že všechny mají i stejný obsah živin (zdroj králíci.cz)


Proč podávat zvířatům doplňky stravy?
Zvířata chovaná jako mazlíčci se dožívají díky správné výživě a péči vyššího věku a také více majitelů chodí se svými mazlíčky k veterináři, než tomu bylo dříve. Nejčastější onemocnění, se kterými se veterináři ve svých ordinacích u malých zvířat setkávají, souvisejí se zažívacím a močovým systémem, kloubním aparátem a problémy s kůží a srstí. Když tato zvířátka stárnou, objevují se také chronické a recidivující zdravotní problémy, které vyžadují podpůrnou léčbu.

MÁTE-LI SVÉ MORČÍKY RÁDI,

NEKRMTE JE ZRNÍM!

Špatně krmení morčíci se nedožívají vysokého věku, většinou jen 2-3 roky a to je sakra málo, když se při správné výživě mohou dožít 5-8 let, výjimečně i 10 roků.

Obezitačipodváha z nevhodného krmení- odkaz

Moje poznatky se zrním

Měla jsem na hotelu miloučkou morčinku Berušku, ale hrozně hubenou a drobnou, měla 2,5 roku a jen 667g, ale u mě už přibrala. Vykrmila jsem jí, (jí sama, ale málo) snáším jí modré z nebe, 5 mystiček v každé něco jiného, dělám jí mé zázračné koktejly, ona to sama ze stříkačky líže, je sladké jí pozorovat.

- Proč to píšu - Paní mě morčinku přinesla již nemocnou, špatně jedla, brala ATB, dělali korekci zubů. Byla krmená obyčejnýma směskama se zrním a často okurku, proto byla nemocná. Veterinářka paní poučila, twď už má jen zdravé granulky (Cavia Complete, Care+, bylinky od JR Farm) Jsou jí 2,5 roku a to se většinou začne projevovat výživová chyba a pokud se neřeší včas, morčíci následně umírají, s tímto se setkávám na hotelu každou chvíli.

-Předtím to byla Vanilka (také zde na hotelu) ale ta špatnou stravu nakonec odnesla životem, také prý byla vybíravá, od všeho jen ďobla. No aby ne, když byla furt nadmutá a poslední kombinaci kedlubnové lupeny a zrní už chudinka nevydržela.

-Další byl u mě v hotelu roční morčecí klučík, také krmený zrním, také vybíravý, no aby ne, vždyť zrní s lupeny mu bříško nadýmá. Zrní už vyhodili a přejdou na granule.

*A mohla bych pokračovat, je to stále to samé jak přes kopírák, zrní zrní zrní, okurka a nadýmavé, proto mě vytáčí, když se krmí směskami se zrním. Letos jsem fakt měla smůlu na marody co mě přinesli do hotelu.

ŠPATNĚ KRMENÝM MORČATŮM ŠÍLENĚ SMRDÍ VÝKALY (toto dělá především zrní) JSOU NEUSTÁLE NAFOUKLÁ, MAJÍ KVASINKY, ZÁPALY PYSKU, ZTROUCHNIVĚLÉ ZUBY, KOSTI A DALŠÍ NEMOCI I SKRYTÉ (záněty pohlavních orgánů, vnitřní orgány atd). Když ke mě přijdou do péče cizí morčata krmena směsku se zrním, tak směska letí do koše...
Aby tomu tak nebylo a uzdravila se, musím je léčit, podávat léky na zažívání, probiotika, můj koktejl na zažívání atd. 
Do misky zdravé bezobilné granule Cavia Complete, C-vit pouze od Versele-Laga a kořenovou zeleninu (mrkev, celer) Nedávám nic sladkého, vodnatého,  nadýmavého ani ovoce.

Musíte trochu přemýšlet, co která zelenina v kombinaci s jinou zeleninou udělá v bříšku.

Pokud k zelenině nedáváte jen obyčejné směsky se zrním, ale dostávají hlavně kvalitní seno a trochu kvalitních granulí, tak by neměl nastat problém... ale jsou morčíci, kteří mají citlivější zažívání než ostatní, proto se musí dávat pozor na kombinaci a kvalitu krmení.

ODBORNÝ ČLÁNEK O KRMENÍ MORČAT

Morče je výhradní býložravec a hlodavec. Podobně jako člověk si nedokáže sám syntetizovat vitamín C, je proto čistě závislý na příjmu tohoto vitamínu z potravy. Je tedy nutné zajistit pestré čerstvé krmivo bohaté na přirozený vitamín C (ovoce, zelenina, zelená píce) případně doplnit vit. C v kapkách či jako rozpustný prášek do vody. Denní požadavek vitamínu C je pro dospělé morče 20-25 mg a březí dokonce 30-40 mg.

Průměrné obsahy vitamínu C v 10 g hmoty: paprika 19 mg, nať petržele 18 mg, brokolice 11 mg, kiwi 9 mg, pomeranč 5 mg.

Základem celého krmení je v domácích podmínkách seno, které je hlavním zdrojem vlákniny, živin i energie. Musí být k dispozici neustále adlibitně. Vybíráme luční seno nebo bojínkové seno. Vhodné je umístit seno do jeslí, aby jej morčata nepodupala a jinak neznehodnotila. Jetelové a vojtěškové seno můžeme podávat omezeně kvůli vyššímu obsahu bílkovin pouze březím a kojícím morčatům.

Pakliže si seno pro morčata sušíte sami, nezapomeňte, že 6 týdnů musí seno vydýchat (musí ustat mikrobiální aktivita). Při krmení čerstvým senem by mohlo dojít i k vážným trávicím obtížím.

Jako čerstvé krmivo volíme zejména od jara do podzimu různé traviny, plevele i pestré jedlé byliny, jako je zejména bojínek luční, pampeliška, květy sedmikrásek, ptačinec žabinec, jitrocel atd. Ze zeleniny jako základ: mrkev, červená řepa, nať a kořen petržele, pastinák, brokolice, špenát. Můžeme však občas podávat pro zpestření i papriku, čínské zelí, kedlubnu, dýni, cuketu, natě z mrkve, čekanku, polníček a rukolu. Denně podáváme na morčátko přibližně 200 ml šálek.

Ovoce můžeme podávat 1x–2x týdně, a to pouze 2 polévkové lžíce na 1 kg váhy morčete. Z ovoce podáváme zejména sezónní, jako je jablko, hruška, broskev, meruňky, ale i exotickou mandarinku, kiwi či ananas.

Doplňkově krmíme malé množství (do 1 lžíce denně) koncentrovaných krmiv, v podobě různých granulí či směsí pro morčata, která by mohla obsahovat nejlépe travní úsušky, ovesné vločky, sušenou zeleninu, svatojánský chléb a menší množství semínek. Směsi založené na obilovinách (pšenice, kukuřice, ječmen) a velikého množství semen nejsou vhodné.

Nedílnou součástí je čerstvá voda, nejlépe pomocí napáječky. Pakliže morčátko nechce pít, či je nemocné, lze připravovat různé bylinné čaje, nejčastěji kopřivové, šípkové atd. Počítejte s příjmem vody denně okolo 100 až 200 ml na 1 kg hmotnosti morčete.

Jak často krmit?

Krmit je vhodné pravidelně 2x denně ráno i večer a ve stejnou dobu. Každá krmná dávka by měla obsahovat čerstvé i suché (granule, směs), nikoliv ráno čerstvé a večer suché, jak je často zvykem. Takové rozdílné krmné dávky by byly náhlou změnou a mohly by vyvolat problémy v trávení.

Nevhodné pro morčata:

  • tvrdé pečivo (příliš energetické, mnoho škrobu a lepku)
  • piškoty (škroby, cukry, měkká konzistence)
  • čokoláda a cukrovinky (cukr a alkaloid theobromin)
  • obilné sladké tyčinky zakoupené ve zverimexu aj.
  • silně nadýmavá zelenina (květák, kapusta, zelí), rebarbora (oxaláty), česnek a cibule, brambory (solanin), saláty (dusičnany)
  • jedovaté byliny a rostliny: jako např. kapradiny, konvalinka, ptačí zob, rozrazil, všechny cibuloviny včetně tulipánů
  • příliš sladké ovoce jako jsou banány a hroznové víno

Nejčastější chybou v krmení morčat je, že dostávají veliké dávky koncentrovaného krmiva (granule, směsi), často neomezeně a nemají k dispozici ani seno, ani čerstvé krmení v podobě zelené píce či krájené zeleniny. Taková morčata rychle tuční, trpí nedostatkem vitamínů a předčasně umírají. Častější obtíží jsou také průjmy vznikající při nevhodné skladbě krmiva (nadbytek cukrů v podobě ovoce a málo vlákniny ze sena či travních granulí).

Pro obrušování zubů musíme zajistit dostatek větviček, vhodné jsou větvičky jabloně, hrušně a lísky, oblíbenou pochoutkou jsou větvičky borůvky i rybízu. Obrušování zeleninou není dostatečné, pečivem dokonce nevhodné.

Jen správně živené morčátko s neomezeným množstvím sena a dostatkem čerstvého a pestrého krmení může dělat radost zejména svým dětským kamarádům. Průměrně se dožívají 6 let, výjimečně až 10 let. Autorka textu: Ing. Kateřina 

JÍDELNÍČEK ZPRACOVANÝ ODBORNÍKY:
https://www.kralici.cz/morcata/pages.asp?f=jidelnicek
návštěvníků stránky
celkem1 545 774
tento týden494
dnes59
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK