Svet-Stranek.cz
Azyl morčat u Reny

OCHOČENÍ, ŘEČ a CHOVÁNÍ MORČAT:Zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich života.

OCHOČENÍ, ŘEČ a CHOVÁNÍ MORČAT

Odpovězte na otázky pro přijetí, jinak se žádost nezobrazí.
Více smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke stažení
DŮLEŽITÉ 
Morče se nemá chovat samotné, je to společenský tvoreček, v přírodě žijí ve skupinách a tvoří mezi sebou sociální vazby, proto se doporučuje, chovat minimálně po dvou stejného pohlaví (nikdy ne páreček) nebo kastrovaný samce a samičky. 
Na samotu si může zvyknout, ale rozhodně nebude šťastné a bohužel neumí mluvit lidskou řečí, aby vám to vysvětlilo. 
Člověk ani jiné zvíře jim kamaráda stejného druhu nikdy nenahradí!! Morčátka jsou velmi citlivá zvířátka, obzvlášť někteří jedinci pak samotou trpí a může steskem i umřít.  
Podle EU bude i u nás uzákoněno, že se morčata budou muset chovat minimálně po 2 kusech stejného pohlaví, třeba v Rakousku, Nizozemí i ve Švýcarsku je to uzákoněné. 

OCHOČENÍ

Morče není hračka pro děti! 

Morče je křehké zvířátko a malé dítě mu může nechtěně ublížit, mají malé ručky a může jim vypadnou! 

POZOR Každé morče není kontaktní mazel, každé má jinou povahu a osobnost a to je nutné respektovat.

Povahy morčat jsou různé, některé je klidné, mírné, jiné všetečné, zvídavé, další bázlivé a lekavé, jiné mazlivé a přítulné, další ukecané, další je něžné, soucitné a empatické. Jsou i morčata s osobností, která dají najevo co se jim nelíbí a ožene se. Mám ráda morčata s osobností, které dá najevo co se mu nelíbí a co ano. Povaha se projevuje nejen ve skupině morčat, ale i k člověku, to je právě zajímavé pozorovat a měli bychom jejich povahy respektovat.

Reakce morčete na strach a leknutí jsou pouze dvě: 
Útěk nebo strne bez hnutí nic jiného neznají...
Morče se ani nepohne, když je ve stresu a nemůže utéct (špatné zacházení, nebo koupání) je strnulé bez hnutí, neumí se bránit...a člověk si mylně myslí, že si to užívá, ale morče je vyděšené k smrti. Morčátko je něžná malá dušička, křehká a bezbranná
Rozhodně není na hrané pro děti, od toho jsou plyšáci! 
Nedávejte klasický domeček uzavřený
jinak bude stále zalezlé a hůř se ochočí. 
Přikryjte jen 1/2 klece dekou na několik dní, aby se tolik nebála a zvykla si, v klasickém domku si těžko zvyká na ruch domácnosti.

 Když morčata přinesete domů

Nové morče nechat v karanténě aspoň 3 týdny a hned zajít k veterináři specialistovy na morčata jestli je zdravé a hlavně ověřit pravost pohlaví!! Často se stává, že prodají kluka za holku a je malér! Soužití a seznamování

Pokud chcete mít morče ochočené, obrňte se trpělivostí, něžností a jemným zacházením, ale úplně každé morče kontaktní není, je to o povaze. 

NEDÁVEJTE KLASICKÝ DOMEČEK
Domeček není vhodný protože:

  1. Na nemocné morče není vidět když sedí naježené protože ho něco bolí na problém se pak přijde pozdě (jen 2 dny u morčete mohou být osudné)
  2. Morčátko je většinu času zalezlé v domečku, nemá kontakt s okolím, pomaleji se ochočuje, je stále plaché a víc lekavé. 
  3. V domečku se vyprazdňuje, stěny domku nasáknou močí, smrdí, nejdou umýt a plesniví a to je nezdravé. 
Místo domečku je lepší patro, hamaka (houpačka), papučka, pelíšek, či ohebný tunel Karlie. 
  • Novým morčátkům přikryjte 1/2 klece dekou, aby se cítilo v bezpečí. 
Zkušenosti s ochočováním

  • Nejdříve ho nechat pár dní rozkoukat v novém prostředí, po pár dnech mu pomalinku nabízet z ruky zeleninkujemně na něj promlouvat
  • NEHONIT morče po kleci, ať nemá z vaší ruky stres.
  • Musíte na morče zepředu, musí vaše ruce vidět a smířit se s tím, ale chce to trpělivost.
  • NEVYSTRAŠIT zezadu a nebo z boku, to se lekne a uteče.
  • Pak ho můžete začít pomalinku hladit v kleci po hlavičce mezi oušky až k zadečku, každé morče má rádo něco jiného.
  • Když nebude před vaší rukou utíkat, tak ho zkoušet pomalu vyndávat i z klece pochovat, opět zepředu oběma rukama z obou stran, třeba ho pohladit i po hlavičce a pomalinku ho vyndat.

Takhle by se mělo postupovat s každým morčíkem, ať je maličké či starší...

Jak správně držet morče 

F668316 

Jak nejlépe ochočit morče? 

  • Univerzální postup asi nikde nenajdete, protože vždy záleží v první řadě na povaze morčátka. Po přinesení do nového domova bude pravděpodobně vyplašené každé, některé si u vás zvykne za týden, jiné za několik měsíců. V každém případě je nezbytné obrnit se ohromnou dávkou trpělivosti.
    Chovatelé se liší v názoru, zda nechat nově přinesenému morčátku domeček, nebo ne. Pravda je, že morčátko se v něm bude schovávat a utíkat do něj při každém leknutí. Nemusíte z něj tak třeba celý první týden vidět ani čumáček a na to že něco chováte bude možné usoudit jen z mizejících stébel trávy ve vchodu do domečku. Morčátku bude pravděpodobně trvat déle, než si zvykne a přestane se lekat každého vašeho pohybu, ale jednou to zvládne a celkově bude v menším stresu.
    Pokud mu domeček seberete, zvykne si podle názorů některých chovatelů dříve na vaši přítomnost, ovšem stres, kterému je takto vystaveno, je veliký. Morčátko potřebuje svoje místo, kde se bude cítit v bezpečí, jejich jedinou obranou před predátory je útěk a schování se a to by mu mělo být umožněno, alespoň do doby než si uvědomí, že vy žádní predátoři nejste.
    Asi nejlépe je volit kompromis v podobě například kupky sena, do které se morčátko bude moci schovat, nebo překrýt půl klece dekou, tak nebude úplně odříznuto od okolí.
    Na vlastní ochočování všeobecně nejlépe zabírá potrava. Zjistit co morčátku nejvíce chutná (např. salát), to mu potom podávat z ruky a při tom na něj tiše mluvit. Když získá důvěru a začne vám z ruky jíst, nesnažte se ho pak hned obratem chytit, ze začátku ho ani nezkoušejte pohladit, jen mu přidržujte dobrotu u čumáčku. Až ve chvíli, kdy od vás z ruky bude krmení přijímat běžně, zkuste ho třeba pomalu pohladit a stále na něj mluvte. Důležité je vyvarovat se hlasitých a náhlých zvuků, rychlých a nenadálých pohybů, to vše dokáže morčátko snadno vyděsit.
    Také nikdy nechytejte morčátko na chování tak, že ho budete lovit rukou v jeho baráčku, má pak pocit, že mu opět nějaký predátor proniká do jeho bezpečné zóny a tím jeho význam bezpečného útočiště pomine. Správné je baráček dát pryč a poté morčátko chytnout.
    Za všechnu tuto námahu a trpělivost vám bude odměnou vynikající společník, který za vámi časem může i běhat po místnosti jako pejsek.
    (zdroj králíci.cz)

ŘEČ MORČAT při hlazení a chování Yutube 

Jak naučit morče na WC, ale ne každé se to naučí a bobky budou stejně všude. 

WC je dobré dát pod seník, vedle seníku napaječku, sbírat po kleci bobečky a před ním dávat tam kam patří. Když se morčík chová a projeví potřebu že chce pryč, tak ho hned dát pokaždé rovnou na to WC a chvilku mu třeba rukou zabránit, kdyby chtělo hned někam utíkat, přesně jako s dětmi, když se probudí, tak hned na nočník . Mojí chlupáči když je dám na WC, tak přičupnou a čůrají. 

Morčata chodí většinou do rohů, ale naučit každé morče chodit jen na jedno určité místo prostě nejde... Moji chodí cca 90% na WC, ale když jsou rozrušené třeba z návštěvy a pod, pak udělají potřebu i jinde... Na WC se dají naučit, ale ne každé, některé je prostě takový hyperaktivní, roztěkané, nebo když je bázlivé, tak to prostě dělá kde zrovna je. Za těch pár roků mě tu prošlo X vzorků různých morčat a tak už jsem lecos vypozorovala.

WC v praxi

Já místo podestýlky používám prací koberečky, tak že čistím, zametám, peru peru a peru, aby měli furt čisto.
  • WC je dobré dát pod seník a napaječku a musí být dostatečně velké.
  • Bobečky sbírat a dávát do WC, aby věděli, že to tam patří.
  • Když morčíky chováš, ono se začne vrtět, třeba mě i ožužlávat, hned ho položit na WC a oni se vyčůrají.
  • Po vyčištění WC novou podestýlku "pocukruji" trochou špinavé podestýlky, aby měli ve WC svůj pach.
  • Záleží také kolik je morčat v jak veliké kleci a jak velké WC mají k disposici, aby se tam vešlo víc než jedno.

Také jsem zjistila, že když jsou morčíci relativně v klidu a nejsou ničím rozrušení, tak jsou čistotnější… když mám doma návštěvy, hlavně když tu mám nějaké děti, tak je to s tou čistotou horší :/

Ovšem nemyslete si, že jsou všichni takhle vzorní. Ladynka je občas čuník a Zuzanka má špatné kyčle od narození a tak to taky někdy pustí jinde než do WC, ale ostatní jsou vzorňáci, především Drobinka a Šmudlinka, ale i Bublinka a Rozinka :))
Je legrační je sledovat, jak leží a nejednou honem to mydlí na WC, vystrčí prdku a čůrají :D to dělá hlavně Šmudlinka s Drobinkou :)
Nedávno mě překvapila Bublinka, byla venku, najednou se rozeběhla ke schůdkům ke kleci...zastavila...otočila a hupky šupky do hrací bedýnky tam vystrčila prdku a vyčůrala se...asi u schodů zjistila, že by to do klece na WC nestihla, tak skočila do bedýnky (mají tam peletky, slaměné hobliny, seno a chodí tam i čůrat, když jsou ve výběhu)
A kluci dole jsou taky legrační, musím jim tam dát nějaké větší WC, bo do něj skočí, aby tam udělali potřebu, ale prdka jim občas visí ven a čůrají sice na WC, ale teče to mimo :(( chudáčci, ale snaží se.. miláčkové moji :) Tak kluci už větší WC mají ;-)

Tip :  Usazený močový kámen na dně klece rozpouští ocet a kyselina citronová. 

návštěvníků stránky
celkem1 545 818
tento týden538
dnes103
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK