Svet-Stranek.cz
Azyl morčat u Reny

SOUŽITÍ + SEZNAMOVÁNÍ + KASTRACE*:Zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich života.

SOUŽITÍ + SEZNAMOVÁNÍ + KASTRACE*

🐹🐹🐹
Morče se nesmí chovat samotné
Morče je společenský tvoreček, v přírodě žijí ve skupinách a tvoří mezi sebou sociální vazby, proto se musí chovat minimálně po dvou stejného pohlaví (nikdy ne páreček) vhodné je vykastrovaný samce a samičky. Každé zvíře má své potřeby nejen fyzické, ale i sociální to je nutné respektovat! Chovat samotné morče je také forma týrání.
Na samotu si může zvyknout, ale rozhodně nebude šťastné a bohužel neumí mluvit lidskou řečí, aby vám to vysvětlilo. Společnost dalších morčat je pro ně stejně důležité, jako kvalitní potrava.
Člověk ani jiné zvíře jim kamaráda stejného druhu nikdy nemůže nenahradit!

Morčátka jsou velmi citlivá zvířátka, obzvlášť někteří jedinci samotou trpí a může steskem onemocnět a umřít. Stádová zvířata nesmí být chována samotná (koně, ovce, krávy, prasata a další) na to jsou už zákony!

Morče nesmí chovat samotné ve Skotsku, Rakousku, Nizozemí, Švýcarsku a dalších zemích je to uzákoněné, i samci se tam běžně kastrují. 
Podle EU bude i u nás uzákoněno, že se morčata budou muset chovat minimálně po 2 kusech stejného pohlaví. 
Zamyšlení:

Nikdo z těch, kdo se zabývají záchranou zvířat, útulky, SPCA atd...nikdo z nich nikdy neřekne, že samotnému zvířeti nic nechybí. Tohle říkají jen mazlíčkáři, kteří tématu nerozumí a neumí pochopit potřeby zvířat, ale chápou jen svoje potřeby a tvrdí že je spokojené.

To samé je téma kastrace, také většina mazlíčkářů nechápe prospěch hlavně zdravotní (snížení rizika nádorů, rakoviny dělohy i varlat, ovariální cysty atd) ale i společenský (lépe zařaditelná do kolektivu)

🐹Pokud máte jen jedno morčátko a víte že nemá být samotné, měli byste chybu napravit a ne se vymlouvat nesmysly, jako že spokojené samo, že si nestěžuje, že se mu věnujete atd. ono neumí mluvit, aby vám to řeklo! Uvědomte si, že pokud odpíráte svému miláčkovy dopřát šťastný život s dalším morčetem, chcete ho mít jen pro sebe a své uspokojení, je sobecké i kdybyste ho chovali v bavlnce. Morče má nejen fyzické potřeby, ale i sociální a samotné morče je týrání! Výmluvy proč mít jen jedno morče jsou nerozumné, dětinské a sobecké! 

🐹Proč NEdoporučuji množit?
Raději adoptujte a uděláte dobrý skutek.
Morčat je hrozně moc, útulky a azyly jsou přeplněné, je spousta množíren, hromady inzerátů s morčaty za směšné ceny i zadarmo, nebo pro hady, dávat morčata do zverimexu to nevíte ke komu se morčátko dostane a často končí u lidí, kteří se k nim chovají špatně, končí vyhozená u popelnic, nebo u hadů! Takže pokud nemáte dopředu vhodné zájemce, opravdu bych nemnožila, raději adoptujte
🐹
SEZNAMUJEME JEN MORČATA STEJNÉHO POHLAVÍ, nebo samičku s vykastrovaným samcem!! Nejlepší kombinace je kastrovaný samec a samičky (o kastraci je níže)
Samička s nevykastrovaným samcem by se urodila k smrti!
🐹🐹 S novým morčátkem
na veterinu za odborníkem na morčata, ověřit pohlaví, prohlédnout jestli je zdravé a bez parazitů.
Nové morče nechte v karanténě 3-4 týdny, 
mohlo by nakazit ostatní třeba všenkami či svrabem a musela by se léčit všechna morčata.
🐹Pro 2 morčátka je potřeba dostatečně velká ubikace/klec, nejlépe 120cm, pro kluky raději větší (prostě čím větší tím lepší).
Na pár dní přikrýt 1/2 klece dekou, aby se tolik nebála a zvykla si. Nedávat uzavřený domek jen s malým otvorem, bylo by stále zalezlé a těžko se zvyká na ruch domácnosti!
Jen velká klec ale nestačí
je potřeba správně zařídit, aby měli možnost soukromí a nebyli stále v konfrontační pozici proti sobě, ale i dostatek prostoru na proběhnutí.
Rozhodně NE klasické domečky, v nich často dochází k neshodám a pranicím.
Nejlepší je jen přístřešek, nebo patro do klece, hamaku, ohebný tunýlek/můstek, 2 pelíšky, někdy je dobré i 2 mystičky, viz. sekce: VYBAVENÍ KLECE
Na pár dní přikrýt 1/2 klece dekou, aby se tolik nebála a zvykla si. Nedávat uzavřený domek, bylo by stále zalezlé a těžko se zvyká na ruch domácnosti.
🐹
Důležité je správně morčata seznamovat, ne je rovnou hodit do klece!
Neoddělujte morčata zbytečně dřív, než si prostudujte o jejich chování, abyste jim lépe rozuměli.
Často morčata zbytečně žijí rozdělaná, protože 
lidi nerozumí jejich chování a dorozumívání a mylně si myslí že jsou na sebe "agresivní".
Běžné odstrkování od jídla , štípnutí, dobnutí, prohnání, někdy vyškubnou chlupů z prdky je prostě jejich komunikace. O seznamování níže.
🐹
SEZNAMOVÁNÍ všeobecně
Seznamujeme každý den na neutrální půdě, tj. ve výběhu, kde připravíme rozmanité prostředí, dáme nějakou zeleninu, travičku, prolézačky a pod, ne stísněné prostředí a žádné klasické domky s jedním otvorem. Každý den třeba na hodinu a postupně se to uklidní. Někdy to trvá týden, někdy měsíce, ale chce to vydržet.
Chce to pevné nervy a trpělivost!! Proženou se, poštěkají, cvakají zubama, třeba i vyškubou chlupy z prdky, ale za nějaký čas si vyjasní pozice a budou v pohodě, prostě si musí vyjasnit místa v hierarchii. Za několik dní se situace zklidní, pak teprve dát do velké klece.
Klec co největší, čerstvě vyčištěná, rozmanitě vybavená (patro, hamaka, tunýlek, 2 mističky, seník, 2 pelíšky a pod.) žádné stísněné prostory ani uzavřené domky!!
TYP 1: Je dobré natřít obě morčata levandulovým aroma olejíčkem, aby voněli stejně.
TYP 2: Velkou klec 140-160cm, nebo výběh rozdělit mříží až na dno, aby se nemohli prát, ale nezapomněli na sebe a každý den seznamovat ve výběhu.
🐹
PRŮBĚH SEZNAMOVÁNÍ
Jestli kolem sebe jen krouží, vrkají na sebe a vyhrožují cvakáním zubů, někdy se ďobnou do prdky, je to normální vyjasňování si dominance. Některá morčátka jsou větší cíťové a piští jako by je na nože brali (většinou mláďata)...Nechte je, neberte je v ten moment do ruky, ale uklidněte klidným hlasem a třeba pohlaďte všechna morčátka.
Pokud se do sebe nepustí až tak, že je z nich vyloženě "dělová koule" a neteče krev, tak je to běžné a normální morčecí dohadování.
Holky se často poštěkají, hlavně když mají říje, vyždibnou si chlupy z prdky, ale to je normální, oni si takto prostě vyměňují názory. Říje mají každých cca 18 dní a trvá 1-3 dny. 
Příklad z praxe:
Jak sem seznamovala zachráněnou Treperendu s mýma holkama...Trvalo to týden... Nejdřív cvakání.. zuby.. kroužení a naskakování čumáčkem do sebe... Tak jsem je obě vždy pohladila a uklidnila atd...cvakaly na sebe i moje holky, prostě klasicky přenesená agrese.... Další den skoro stejné... další trošku lepší... další den už jen zacvakaly... a další už malá Treperenda pochopila, že je na konci hierarchie a že musí uhnout a utéct... Ukázala sem jí, jak po eskalátoru k holkám do morčatárny a hned to uměla, jenže holky vždy jak to zjistily, hned jí vyhnaly.  Ale ona se nedala "dveřma jí vyhodí a oknem se vrátí" je splachovací a nic si z toho nedělá. Teď už bydlí společně, u misky nesmí být jako první bo holky jí odpinknou ... ale zvykla si a je to v pohodě, bo už ví kde je její místo, je spokojená a ráda, že není samotná.
Seznamování azylaček (maminka a malá dcerka) s Borískem a 6ti letou Rebečkou ve výběhu, prakticky po celém bytě mohou běhat..  ale holky se ještě moc nemusí, cvakají na sebe a vyhrožují.. Borísek vždycky přiběhne mezi ně, rozežene je, zacvaká na ně zubama a je klid zase na chvíli...Někdy je to seznamování hold na dlouho, ale vždycky to dopadne, jen to chce trpělivost, rozumět jim a vědět jak na to.
Poprvé Boris vyškubnul Mamince chlupy z prdky a ona utekla k sobě do klece, njn, někdy je to bouřlivější i holka s klukem. Je sranda pozorovat tu jejich řeč těla a zvuky, kterými se dorozumívají.
🐹
🐹
SAMCI 🐹🐹
Pro kluky je potřeba velkou klec aspoň 120cm aby se neprali. Rozmanitě vybavit, udělat patro, hamaku, 2 misky a pod.
Rozhodně NE klasické uzavřené domečky a stísněné prostory, v nich často probíhají boje.
Naskakování samce na samce:
Toto chování často můžeme pozorovat, když dáme mladého samečka ke staršímu samečkovi. Jedná se o přirozené chování a nejedná se o chování sexuální. Toto patří k výrazu sexuální dominance – starší samec tím říká, že je nadřazenější. V dospělosti mladšího samce se může situace obrátit a můžou se začít prát, proto opět doporučuji oba včas vykastrovat.
🐹
SAMCE NECHTE VČAS VYKASTROVAT! video
Bohužel většina CHS samce nekastruje a říkají: jsou na sebe zvyklí, jsou to bráškové, protože se jich potřebují zbavit, ALE většinou se časem poperou a skončí pokousaní do krve na veterině! 
V jiných zemích je kastrace samců samozřejmostí! Naštěstí je i u nás pár slušných CHS co kluky kastrují.
Ideální je kastrovaný kluk a samičky, jak je to i v přírodě, jen se nebudou množit a nemusí se týrat samotou.
DŮLEŽITÉ platí na 99%
2 DOSPĚLÍ KLUCI A DALŠÍ MORČE SE NESNESOU!!
Pokud máte 2 samce, vykastrujte je oba včas, ještě mladé...PROTOŽE:
  1. Až se porvou do krve, těžko se dávají dohromady, chce to pomalu opatrně seznamovat a hodně pevné nervy a dlouhou trpělivost.
  2. Pokud jeden onemocní, musí být na marodce sám a pak už se dospělí samci znova většinou nesnesou a musí pak bydlet odděleně samotní. 
  3. Nebo jeden zemře, zbylý sameček by opět musel zůstat sám, nebo riskovat pořízení malého samečka, který až dospěje často se začnou prát a opět by museli bydlet odděleně, bo na kastraci je ten starší už moc starý.
  4. Prospěch na zdraví - prevence: zánět a rakovina varlat, prostaty, rakovina a nádor prsní žlázy atd.
Snad sem to vysvětlila dostatečně a pochopitelně.
U samců je kastrace drobná záležitost, s jedním až dvěma stehy, trvá jen 15-20min a hned ten den jsou naprosto v pohodě a druhý den už lítají po klec, jakoby se nic nestalo.
Nejvhodnější doba na kastraci je 3-4 měs, později je větší riziko že nastanou neshody!
Ve Skotsku prodávají ve zverumexech kastrované samce,
v Německu CHS také kastrují samce. U nás vím zatím jen o dvou CHS co kluky kastrují, ale jinak jsou u nás stále zabedněnci.
Mláďata kluků jsou bez problémů
Nejlepší je pořídit 2 brášky z jednoho vrhu, buďto miminka po odstavu, nebo starší klučíky, kteří jsou zvyklí spolu žít. V dospělosti však většinou nastává problém a perou se, proto doporučuji včas oba vykastrovat dřív než dojde k neshodám, nejlépe do 1 roka věku!
KASTRACI MUSÍ DĚLAT POUZE SPECIALISTA NA MORČATA, JINÝ VET TO NEUMÍ!
Morče je hodinářská práce a automechanik vám hodinky také neopraví! To platí i o všech zákrocích co se morčat týče
POZOR
Starší samce NEdoporučuji seznamovat!
 2 cizí samci
Starší samec malému miminku neublíží, ale jak začne malý dospívat, většinou kolem roka věku nastává problém a jsou to rivalové! 
Miminka samců se snesou, ALE jak začnou dospívat, zhruba kolem 1 roka se láme chleba, ale i časem jim může rupnout v hlavě a najednou se porvou do krve.
Pokud se samci poperou jako dělová koule až do krve, že skončíte na veterině na šití, může pomoct kastrace obou samců, velká klec minimálně 120cm dlouhá, rozmanitě vybavená a znova opatrně a zdlouhavě seznamovat a obrnit se velkou trpělivostí ! Proto doporučuji vykastrovat včas, než dojde na nejhorší!
TYP: Rozdělit 160 cm klec mříží až k zemi (nebo výběh) aby na sebe viděli, ale nemohli se prát a každý den zkoušet ve výběhu seznamovat. Chce to trpělivost a pevné nervy
VIDEO - KDYŽ SE SAMCI PEROU NA SMRT
Více než 2 dospělí samci se nesnesou!
2 KASTROVANÍ SAMCI mají harmonické soužití, ALE nesmíte k nim přidat další morče! 
Někdy i 2 nekastrovaní samci spolu mohou vycházet, ale stejně nastane jedna z výše uvedených situací a pak už je pozdě!
ALE POZOR nesmí si čichnout k jinému morčeti, jinak se ZAČNOU PRÁT!
🐹
Kastrace všeobecně
prospěchu kastraci na zdraví domácích mazlíků není pochyb, to řekne každý dobrý veterinář! 
Proč se zvířata kastrují?
Podle veterinářů je vykastrované zvíře zdravější a dožívá se vyššího věku.
U samic - omezení rizika rakoviny a zánět dělohy, prsních žláz, cysty. U samců - zánět a rakovina varlat, nádor a rakovina prsní žlázy a prostaty apod.
Kastrací se mírní i agrese, zvíře je ovladatelnější a lépe tak vychází s ostatními zvířaty a veterináři říkají že kastrovaní jedinci jsou zdravější a dožívají se vyššího věku
V pokročilejších zemích, jako třeba ve Skotsku, Německu, Rakousku prodávají v některých zverexech kastrované 
samce, i některé CHS samce kastrují, dokonce i u nás je pár CHS, co samce kastrují, ale většina našinců jsou stále zabedněnci
U SAMIČEK MORČAT existuje nová šetrná metoda preventivní kastrace tak zvaně "horem/bokem" začala se nedávno provádět i na morčatech. Zatím to dělá jen pár specialistů
Články veterinářů:
O kastraci morčat pořad "Chcete mě"
🐹Kastrace samce
Kastrace je pro jejich dobro, hlavně ze zdravotních, předejde se tak nemocím pohlavních orgánů, ale i proto, aby se mohli lépe integrovat k dalším morčatům
Většinou lidé kastrují spíš samce, u nich to je méně nenáročný zákrok který trvá cca 15-20min a levnější než u samic, ovšem musí to dělat opět jen zkušený odborník na morčata!
Já nechávám kastrovat všechny zachráněné samce, aby se mohli lépe umístit do nových domovů, třeba k samičce, do skupiny samic, nebo s dalším kastrovaným samcem, jinak by museli zůstat samotní a to není dobře pro žádné morče!
Nikdy jsem s kastrací samců neměla žádný problém a druhý den už byli, jakoby se nic nedělo
Kastrace kluků stojí kolem 1500Kč, ale nemá cenu koukat jen po nízké ceně, hlavně to musí dělat 
zkušený odborník na morčata!
Samec před kastrací
Musí být v dobré výživové kondici, nesmí být příliš starý a mládě musí mít min 3-4 měs. klidně i starší, nejdéle 5 roků, záleží na celkové kondici.
Zákrok musí provést jenom specialista odborník na morčata pod inhalační narkózou.
Pokud by měl kastraci dělat běžný veterinář, bez zkušeností s morčata, nedej bože injekční narkózou, dopadne to většinou špatně a morče se vůbec neprobudí!
Příklad - práce s morčetem je jako "hodinářská práce" a jako automechanik nemůže opravovat hodiny, tak běžný veterinář nemůže operovat morče Kam na veterinu -zde KLIK
Samec po kastraci
Samečka dostanete již probuzeného, chvíli bude trochu zpomalený po narkóze, ale bude se chovat jako kdyby se nic nestalo. Druhý den už bude poskakovat a baštit, jakoby se nic nestalo
  1. Místo podestýlky něco měkkého aspoň 3 dny kvůli stehům, nejlépe 10 dní do kontroly. (kobereček, protiotlakovku a pod)
  2. Musí mít rovnou, hladkou a čistou plochu, aby si nezanesl infekci
  3. Odstranit domky, patra, hamaky, vše, aby si nemohl potrhat stehy
  4. Hlídat, aby si stehy nevykousal. Občas je potřeba vyžádat na vaterině Ochranný límec pro hlodavce
  5. Od veta by měl dostat domů pro jistotu ATB a léky na trávení
Pokud by se vám něco nezdálo, ihned na veterinu, jistota je jistota
Samec má být oddělený od samic 4 týdny, aby samičky ještě nenakryl. Má se nechat v klidu do zahojení a vytažení stehů a odstranit věci, o které by mohl zatrhnout stehy
Jizvy mají být na bříšku, většinou 2, nebo 1, nikdy ne na varlatech! 
Po operaci hrozí vykousání stehů! Občas se to stane, lepší být připraven! 
Nutné mít doma pak to neseženete!
F668327 F699580zabrání vykousání stehů
Doporučuji vyžádat na veterině, nebo objednat
🐹
Neplodný samec prakticky neexistuje
jen má třeba semeníky nesestouplé a schované někde v břišní dutině, to se stává i u jiných zvířat a veterináři je nevidí a uvnitř je nehledají Proto je nebezpečné nechávat nekastrovaného samce se samičkami
Žije třeba se samicí bez nakrytí i několik let a pak se najednou zadaří a problém je na světě, protože když zabřezne starší samice přes jeden roku, tak porod většinou nepřežije
🐹
Kastrace samiček
Existuje nová šetrná metoda preventivní kastrace tak zvaně "horem/bokem" začala se nedávno provádět i na morčatech. Zatím to dělá jen pár specialistů a začíná se dělat i na některých dalších veterinách. Tito veterináři šetrnou preventivní kastrace doporučují, jelikož cysty trpí 80-90% samic a projevují se většinou kolem 2 let, někdy i dříve. Zjistí se jen na ultrazvuku, některý zkušený vet i pohmatem.
Cysty způsobují hromadu problémů, nejen řídnutí srsti, na bocích či na hřbetu, ale plynatost, špatné dýchání, nechutenství atd, protože utlačují ostatní orgány, při neléčení náhlou smrt! 
Doporučuji preventivní kastraci horem v 6-12 měs. Předejte se tak ovariálním cystám, ale i dalším vážným hormonálním nemocem, které se pak špatně řeší.
Starší samice kolem 2 let už většina cysty má a operace pak je náročnější
Kastrace bokem není tak invazivní, prakticky žádná rekonvalescence a samička je hned fit.
Ovšem je to dražší zákrok cca 2-3tisíce
Podle zkušeností špičkových veterinářů je kastrace bokem dobře snášena, bez náročné rekonvalescence. Pokud je samička ještě mladá bez příznaků nemoci, předejde se tak zdravotním problémům a náročné operaci, když už má velké cysty, zánět dělohy, mléčné žlázy atd.
Pokud už má samice zdravotní problém, nebo veliké cysty, dělá se klasická kastrace přes bříško a to je velmi riskantní zákrok 50/50, kor a u starších samic, proto je lepší prevence včas
U starších samic doporučuji místo operace zkusit hormonální léčbu injekce Receptal, a přírodní Gynex od Energytím se nic nezkazí.
Na některé druhy cyst bohužel injekce nezabírají, pokud dělají velký problém, pak zbývá už jen ona operace.
Po kastraci
  • Hlídat, aby si stehy nevykousal. Občas je potřeba vyžádat na vaterině Ochranný límec pro hlodavce
  • Od veta by měla dostat domů pro jistotu ATB, léky na bolest a na trávení Degan a Itoprid
Pokud se vám něco nezdá, ihned na veterinu
Články veterinářů!
F696881 Klasická kastrace přes bříško - cysty s dělohou 
F696883 Preventivní kastrace = malé 2 jizvyčky a nulová rekonvalescence 
HOLKY
Holky se většinou seznamují bez problémů, ale i ty na sebe umí být někdy pěkné mrchy, obzvlášť v období říje. Jinak platí o seznamování co je výše napsáno všeobecně.


návštěvníků stránky
celkem1 559 513
tento týden821
dnes380
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK