Svet-Stranek.cz
Azyl morčat u Reny

KASTRACE všeobecně:Zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich života.

KASTRACE všeobecně

Kastrace všeobecně
O kastraci a jejím prospěchu na zdraví není pochyb
Kastrace zvířat není zbytečná, naopak veterináři doporučují pro jejich lepší život a zdraví. Kastrací se předejde mnoha nemocem, jako rakoviny, cysty, zánět dělohy, u samců zánět a rakovina varlat a pod. U samců je kastrace 15ti minutová záležitost, pak může bydlet s dalšími morčaty bez následků oplodnění a krvavých pranic s druhým samcem, které mohou skončit i smrtí.
Proč se zvířata kastrují?
Podle nejnovějších veterinárních výzkumů a poznatků je vykastrované zvíře zdravější - omezení rizika rakoviny a zánět dělohy, prsních žláz, cysty, u samců i varlat apod.
Kastrací se mírní i agrese, zvíře je ovladatelnější a lépe tak vychází s ostatními zvířaty a veterináři říkají že kastrovaní jedinci jsou zdravější a dožívají se vyššího věku.
V pokročilejších zemích, jako třeba ve Skotsku prodávají v některých zverexech kastrované 
samce, v Německu některé CHS samce kastrují, dokonce i u nás je pár CHS, co samce kastrují, ale většina našinců jsou stále zabedněnci

Díky kastračním programům útulků a některých veterin se narodí méně nechtěných zvířat. 
Někteří nezodpovědní majitel tvrdí, že kastrace je proti přírodě. Ale to je omyl, u domácích mazlíčků je prospěšné pro jejich zdravý život.  
 
Články veterinářů o kastraci: 
O kastraci morčat pořad "Chcete mě" 

Další info v sekci - SOUŽITÍ+SEZNAMOVÁNÍ+KASTRACE

KASTRACE MORČAT

Kastrace hlodavců  provádíme hlavně z důvodu zabránění rozmnožování. U samic bývají důvodem i záněty dělohy a cysty na vaječnících.

KASTRACE MORČAT (samic i samců) 

Na fotce kastrace samečka - odstranění varlat

 

Na další fotce samička morčete před a po úspěšném odstranění 0,5kg! vážících cyst na vaječnících, které jí téměř zabily.

 
Další informace od odborníků veterinářů: 

KASTRACE PSA

Pejsky nejčastěji kastrujeme z důvodu zabránění nežádoucího sexuálního chování nejlépe ihned při jejich výskytu u mladých psů (značkování, obskakování, kňučení a hrabání za dveřmi bytu pokud v domě a okolí hárá fena, neposlušnost a útěky za fenami, nechutenství, hubnutí...) , dále samozřejmě z důvodu zabránění rozmnožování, tlumení agresivity a při některých onemocněních , např. zbytnění prostaty a výskytu močových kamenů.

1) pejsek před operací

2) odstranění varlat

3) operaci provádíme šetrně - jedním malým řezem na šourku na 1-3 stehy. 

 



KASTRACE FENY

Fenky nejčastěji kastrujeme z důvodu zabránění rozmnožování a prevence hárání,  nežádoucího krytí,  falešných březostí, nádorů mléčné žlázy, zánětů dělohy, cukrovky.  Kastraci považujeme ve většině případů za výrazně  méně rizikovou než podávání antikoncepčních injekcí! 

1) Fenka je v narkóze a připravena na operaci

2) Na našem pracovišti šetrně odstraňujeme dělohu a vaječníky, ve výjimečných případech odejmeme pouze vaječníky (např. na přání majitele).  Jiné  než tyto dvě metody kastrace nepovažujeme za standardní ani vhodné. Feny , které podstoupí např. podvázání dělohy, podvázání vaječníků, odstranění samotné dělohy nebo dělohy a jednoho vaječníku   nelze označit jako kastrované a mají zcela zbytečné a časté zdravotní komplikace. 

3) Velmi malý řez na kůži je zašit a ošetřen

4) Fenka se probrala z narkózy a je připravena domů

 



OPERACE HNISAVÉHO ZÁNĚTU DĚLOHY ( PYOMETRA)

 Nekastrované feny nejčastěji ve středním až starším věku trpí na záněty dělohy. Prevencí zánětu dělohy je kastrace feny.  Podávání hormonálních injekcí na potlačení hárání často zvyšuje riziko zánětu dělohy. Odchování štěňátek (často nesmyslně doporučovaný tzv. zdravotní vrh) není prevencí zánětu dělohy! 

Pokud není zánět dělohy včas diagnostikován a operován, je téměř vždy smrtelný. Jen ve zcela výjimečných případech je možné pokusit se o léčbu bez operace. Pro diagnostiku máme k dispozici ultrazvuk. Příznaky, které není dobře přehlížet: prodloužení či jinak atypické hárání, zvýšené pití a močení, bolesti při pohybu, únava, teplota, menší příjem krmiva, později  apatie, nechutenství, zvracení, průjem. Hnisavý výtok z pochvy může, ale nemusí být vůbec přítomen.

 

1) Fenka je v narkóze a připravena na operaci

2) Děloha naplněná hnisem a vaječníky jsou vyjmuty a odstraněny  

3) Rána  je zašita a ošetřena

4) Foto zanícené dělohy vyoperované z feny velkého knírače vážila 4 kg. 

 

 


Zdroj: www.veterina-ch.cz 


Kastrace psů a koček odkaz:

 https://www.purina.cz/psi/porizujeme-si-psa/pokyny-pro-novopecene-majitele/nejcastejsi-dotazy-tykajici-se-kastrace-u-psu#!  


další článek v odkaze:  http://www.psoz.cz/cs/jak-pomoci/pomoc-venkovnim-kockam/kastrace  




návštěvníků stránky
celkem1 560 346
tento týden1 654
dnes111
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK