Svet-Stranek.cz
Azyl morčat u Reny

Nejnovější výzkumy o morčatech (zdroj: Frontiers of Zoology):Zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich života.

Nejnovější výzkumy o morčatech (zdroj: Frontiers of Zoology)

Morčata domestikací nezhloupla

Obvykle se předpokládá, že domácí zvířata jsou méně inteligentní a méně kreativní než jejich divocí předkové. Domácí morčata se ale těmi divokými nenechala zahanbit – spíš naopak. Morčata vykazují mimořádnou, a to i specifickou inteligenci a schopnosti kreativity i adaptace. Patří mezi nejschopnější a nejinteligentnější zvířata vůbec, jejich sociální organizace je propracovanější a komplikovanější než lidská, přitom mírumilovná, nekonfliktní, neagresivní a dokonale přizpůsobená potřebám a podmínkám i vzájemné společenské harmonii mezi jednotlivými členy skupiny.

Domestikace morčat (Cavia aperea f. porcellus) začala před nejméně 4500 let a dnešní domácí morčata se od svých divokých jihoamerických předků (Cavia aperea) liší jak vzhledem, tak chováním. Morčata se často využívají k pokusům a mezi ostatními laboratorními hlodavci mají pověst nepříliš učenlivých zvířat. Vědce z Univerzity v Münsteru zajímalo, jestli jde o vliv domestikace, během které morčata poněkud zhloupla. Relativní velikost mozku by tomu odpovídala, protože divoká morčata mají mozek asi o 13 % větší než domácí morčata.

Velikost mozku ale ještě nemusí odpovídat paměťovým a kognitivním schopnostem a učení. Vědci proto divoká i domácí morčata vypustili do Morrisova vodního bludiště, které se používá v testech učení hlodavců. Bludiště má kruhový tvar a cestu z něj označují symboly nakreslené na stěnách. Jak se dalo očekávat, divoká morčata byla mnohem zdatnějšími plavci než zpohodlnělí domácí hlodavci. Nedostatek sil ale domácí morčata nahradila inteligencí – dokázala se rychleji naučit symboly na stěnách a plavala přímo k těm, které označovaly východ z bludiště. Prokázala také mimořádnou schopnost orientace v prostoru. Domestikace tedy duševní schopnosti morčat nijak nesnížila. Naopak je zjevné, že život v umělých podmínkách může domácí zvířata naučit efektivnějšímu řešení problémů.
Je žádoucí, aby morče mělo dostatek stimulů, impulzů a zejména možnost pohybu i mimo svůj příbytek. Morče je však také zvíře, které vyžaduje respekt, citlivé zacházení a nemělo by se rozhodně umazlit. Je dobré, když morčeti nabídnete variabilní hraní a možnost pobíhání, ale také vnímejte i jeho potřebu klidu a soukromí. Morčata jsou individuální osobnosti, velmi podobné člověku, velice dobře zpracovávají projevy emocí. I to je něco, na co se nadále budou zaměřovat další výzkumy.

Zdroj: Frontiers of Zoology


Pravda o morčatech - The Real Guinea Pig (pořad z TV) KLIK

https://www.youtube.com/watch?v=GBBt_-dP7-A

 
PŘIROZENÉ CHOVÁNÍMORČAT(překladGooglezNěmčiny)KLIK














Guinea Pig Info







návštěvníků stránky
celkem1 550 149
tento týden1 811
dnes468
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK