Svet-Stranek.cz
Azyl morčat u Reny

KOŽNÍ NEMOCE:Zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich života.

KOŽNÍ NEMOCE

Podpora imunity dávat při každé nemoci

F609927(pouze v e-shopech)
Tekutý C-VIT od Versela laga je nejkvalitnější multivitamínový přípravek speciálně pro morčata s vysokým obsahem 
stabilizovaného C-vitamínu s prodlouženým působením. Podávat do vody v napáječce
Dávkování: v zimě cca 10 kapek za týden, v létě když se pasou na sluníčku na travičce, stačí 1x za 2 týdny. Morčatům co nepijí nakapat na kousek zeleniny.
Nemocným morčatům rovnou do pusy cca 3-5 kapek 1x denně

U všech kožních nemocí je nutné léčit všechna morčata v chovu.

Přenáší se kontaktem od nemocného morčete

SVRABČeská zemědělská univerzita v Prazevypadávání srstitvorba stroupků a lupů, výrazná svědivostMorče se úporně drbe, což může připomínat nervové onemocnění - křeče, točení v kruhu, otírání o předměty atd.
Řešení : Injekce Ivomec (Noromectin) 3x po cca 10ti dnech opakovat.
Podestýlku vyhodit a nahradit něčím měkkým, co nedráždí postiženou srst a dá se snadno měnit a dodržovat hygienu. Rány desinfikovat Betadine.

POZOR u březí a kojící samice a miminek počkat až 4 týdny po porodu a použít 1 kapičku Ivomec nebo za krk a také 3x opakovat. *Pokud je svrab hodně u březí samičky, dá se aplikovat Stronghold. (jen u veterináře)

Léčbu provést u všech zvířat v chovu!
Léčba není drahá, chce to ale řešit okamžitě, morče jinak strašně trpí bolestí a když se svrab neléčí, morče umírá v bolestech.
Já doporučuji na svrab u dospělých injekce Ivomec, je to zaručená léčba a nikdy se to nevrátí.. pokud se morče nenakazí od jiného zvířete
POZNÁMKA: Svrab jde často ruku v ruce s plísní. Některé plísně jsou přenosné na člověka, proto je potřeba naprostá hygiena a desinfekce!
Články z veterin o kožních parazitech:
http://www.morcata.cz/cavia-bohemia/kuze.htm#svrab

PLÍSNĚ nejčastěji začíná na nose, okolo ušíočí i na pacinkách jako kruhová změna na kůži spojená s vypadáváním srsti, převážně nesvědivá, později rozšiřující se na trup a končetiny

* Objevuje se především u mladých nebo stresovaných jedinců (časté transporty, březosti, poporodní období, onemocnění, aj.) u dlouhosrstých častěji (bývají skrytými přenašeči)

* Spousta infekcí často probíhá skrytě, takže si jich nevšimneme. Imunitní systém zdravých zvířat udrží infekci pod kontrolou. Při březosti, stresu nebo jiném onemocnění se spory plísní aktivují a propukne onemocnění

* Dodržovat hygienu, přenosné na člověka !!!
Diagnostika: pomocí mikroskopu seškrabem kůže a chlupů není tak přesná. Přesnější je provést kultivaci šupinek kůže a chlupů, to trvá víc jak 14 dní a je to dražší

Řešení:
Nejlépe navštívit veterináře, někdy nestačí jen lokální léčba a je potřeba podávat léky i orálně!
Lokálně - Peroxid3% Namočit tampon a přikládat na postižená místa, nebo vetřit. Pozor ne kolem očí!! Pak namazat mastičkou. 
Lamisil krém  aspoň 2x denně mazat, nebo i CLOTRIMAZOL krém  či  CLOTRIMAZOL sprej, nebo Canesten krém (v lékárně)
POZOR zamezit olizování přípravků.

Celkově koupele - šampon Imaverol(na veterině), nebo šampon Nizoral Clorexyderm (v lékárně) 
  • Koupel v Imaverolu - 1:50 (1 díl Imaverolu k 50ti dílům vlažné vody) 3-4x vždy po 4 dnech zopakovat, přípravek se neoplachuje!
  • Koupel v Nizoralunamočit,namydlit,nechatpůsobitaspoň10minapak opláchnout, opakovat 2x týdně.
  • Clorexyderm šampon -

    namočit, namydlit, nechat působit aspoň 10min a pak opláchnout, opakovat 2x týdně.
  • Biopirox  sprej (pouze na veterině) Postříkat postižená místa min. 4 krát ve 2 - 4 denních intervalech až do vymizení klinických příznaků.
  • ECOSIN Chytrá houba koupel, nechat působit, neoplachovat, nechat uschnou, opakovat minimálně 3-4x po týdnu.
Důležité je podávat probiotika BioLapis 
(špetku) a C-vit Versele-Laga (cca 5-6 kapek) 
obsahuje i komplex B-vit a další. Smíchat a podat inzulínkou. (pouze v e-shpech)
Nedávat ovoce a nadýmavou zeleninu.
UPOZORNĚNÍ:  Léčba je dosti zdlouhavá a abychom se plísně skutečně zbavili, je nutné ji aplikovat ještě aspoň 2 týdny po vymizení příznaků.
DODRŽOVAT HYGIENU, plísně jsou přenosné i na člověka, přenáší se spory z předmětů, čeho se dotknou! Pečlivě si mýt ruce a vyměnit použité.
Léčbu provést u všech zvířat v chovu!
Léčba není drahá, musí se ale řešit okamžitě a léčit dostatečně dlouho i po vymizení příznaků, jinak se plíseň vrátí!

POZNÁMKA: Plíseň jde většinou ruku v ruce se svrabem. Některé plísně jsou přenosné na člověka, proto je potřeba naprostá hygiena a desinfekce! 

Důležitá je dezinfekce klece a veškerého vybavení chlorovými přípravky, Ivasan spray, nebo roztokem u Hypermanganu.

Plíseň u zvířat Labvet

Další kožní onemocnění

Dermatofytóza, Mikrosporóza, Trichofytóza

nepravidelné řídnutí srsti, šupinky, zarudnutí kůže, lámání chlupů i svědění.

Řešení: Pouze u veterináře - Provést kultivaci z chlupů i kůže, což trvá 14 dní. Většinou je potřeba celková léčba, jak povrchová (viz. Plísně) tak orálně třeba Sporanox roztok (na veterině) či injekčně.

Podávat C-VIT od Versela laga 3-5 kapek denně.

Plíseň je přenosná na člověka! Je tedy nutné zachovávat hygienu a pečlivě si mýt ruce.

Léčbu provést u všech zvířat v chovu!
Léčba není drahá, musí se ale řešit okamžitě a léčit dostatečně dlouho i po vymizení příznaků, jinak se plíseň vrátí!

ABSCES hnisavá ložiska

Většinou od poranění

Pokud jsou abscesy na čelisti od zubů, musí vždy ošetřit veterinář odborník na morčata!

Řešení: Rozříznout, vymačkat, po vyčištění nechat otevřené. 

Každý den čistit a vyplachovat Peroxidem

vyčistit uchošťourem a propláchnout stříkačkou Peroxidem, dokud bude šumět...každý den opakovat a podávat ATB

Peroxid je nejúčinnější na čištění hnisavých ran i na plísně, pěkně vyšumí všechen hnis a desinfikuje rány. Jen betadina a pod. nestačí, jinak se to bude vracet, musí se to hojit zevnitř ven, pokud zaroste mikroskopický kousek hnisu, udělá se znova!!!! Video

Nádory, lipomy, nemoci podkoží

Článek veterináře

Svědění a šupinatění kůže

Řešení: domácí léčba (pokud nepomůže, tak veterina!

Medivet šampon Díky kombinaci obou látek je Medivet účinný v podpůrné terapii plísňových, kvasinkových a sekundárních bakteriálních infekcí kůže s projevy šupinatění a svědění.

Obsahuje dvě účinné látky: ketokonazol a octopirox, které se ve svém účinku doplňují. Obě tyto složky účinkují na přemnoženou kožní mikroflóru. Ketokonazol působí proti přemnožování kvasinekOctopirox účinkuje jak na kvasinky, tak na bakterie.  např. u atopických pacientů.

ZPŮSOB POUŽITÍ:

  • Navlhčete srst zvířete vlažnou vodou
  • Vmasírujte Medivet šampón do kůže a nechte působit 10–15 minut
  • Poté opláchněte vodou a srst dobře osušte

DÉLKA APLIKACE:

Koupání provádějte 2× až 3× týdně po dobu 4 – 6 týdnů. Poté používejte preventivně jednou týdně.

Bezpečné koupání : 

Do vany lavor a v něm vykoupat a namydlit, nechat působit zabalené v ručníku. Pak vanu napustit trošku a osprchovat, vysušit, případně fénovat, hlavně bříško, ať se nezapaří. to je bezpečné a nemá kam spadnout!! 

SÍROSALICYLOVÝ ŠAMPON - s antibakteriálními přísadami, pro problémy s pokožkou a cizopasníky (vši, svrab), lupy, podrážděním či svěděním pokožky atd. Proti všem těmto problémům působí účinné látky šamponu (Triclosan, kvarterní derivát kyseliny undecylenové, koloidní síra, kyselina salicylová, lopuchový a řepíkový extrakt, Panthenol, čajovníkový a eukalyptový olej)

Bajazinpudr - Podpůrný přípravek pro opakované problémy pokožky, které jsou způsobené bakteriemi, kvasinkami, svrabem a roztoči. Je vhodný pro léčbu psů, koček, králíků i hlodavců.

Poznámka: Nejvíc na to trpí Teddíci

 

VŠENKY -žlutobílí, 1-2 mm velcí parazité, velmi čile se pohybující v srsti, živí se šupinkami kůže, nejsou přenosní na člověka ani další domácí zvířata (pes, kočka, ptáci). Morče znervózňují svým pohybem a vyvolávají úpornou svědivost, která může časem vést k sebepoškozování s následnou bakteriální infekcí.* Nejčastěji okolo uší, na zadečku a v rozetách, srst je suchá, olámaná, později prořídlá, se stroupky a zvýšenou tvorbou kožních šupinek.

Řešení:

  • injekce Ivermectin (IvomecNoromectin), příp. potřít zevní část ušního boltce, za 7-10 dní zopakovat 3x.
  • sprej  FRONTLINE Spray 
  • nebo CleanKill postříkatprotisrsti,vetřítdokůže, nechatzaschnout aby to hned nelízalo. Opakovat po 7-10 dnech 3-4x. Stříkat i klec, podestýlku, vybavení a okolí
  • spot-on Stronghold PLUS (dá se prý použít i na kojící a březí samice) funguje i na klíšťata a blechy (pouze na veterině) doporučil MVDr. Jekl 

Důležité:

  • Léčbu provést u všech zvířat v chovu!
  • Podestýlku v kleci vystříkat antiparazitárním prostředkem CleanKill, nechat zaschnout. Nestříkat na krmení!

Léčba není drahá, che to ale řešit okamžitě, pro morče je to šíleně nepříjemné svědění, až nakonec dostává záchvaty a křeče!

CleanKill na vnější parazity 

Poznámka: CleanKill je náhrada za dříve prodávaný BioKill od Bioveta (k dostání na veterině a v některé drogerii) 

Funguje suprově, dá se použít i běžně v domácnosti na veškerou havěť, na octomilky, mouchy, moly atd.
NEKOMBINOVAT RŮZNÉ PŘÍPRAVKY MEZI SEBOU!
Přenos - nákaza: Pachatelem jsou samotná morčata při přímém kontaktu, nebo nepřímo přes ruce či oblečení osob, které přišly bezprostředně do kontaktu s postiženým zvířetem. V prostředí nepřežijí dlouho, maximálně 1 – 2 dny, díky tomu nebývá seno, podestýlka zdrojem nákazy
Všenky se mohou projevit klidně až za 9-12 měsíců od napadení. Nejčastěji jsou postižena zvířata oslabená, mladá nebo naopak starší jedinci, ale ani morčata v dobré kondici nemusí být při silném zamoření ušetřena. Článek MVDr. Tereza Ježková

Vši a všenky jsou přísně hostitelsky specifické, to znamená, že tito cizopasníci umí žít jen na jednom jediném živočišném druhu. Od morčete se všenkami nemůže nakazit žádné jiné zvíře, ani králík, ani pes. Nic nehrozí ani člověku. A podobně morče nezíská parazity od kočky a nehrozí mu ani zamoření vší dětskou.

(zdroj: MVDr.Ježková)

Videoovšenkách

 

POZOR- Arpelit NEPOUŽÍVAT ani pěnu, ani sprej, nic...nejedno morče se z něj otrávilo když se lízalo. NEKOMBINOVAT RŮZNÉ PŘÍPRAVKY MEZI SEBOU!
Na všenky používám CleanKill postříkat i okolí a podestýlku, nechat zaschnout a opakovat po 5-7 dnech 3-4x 
Pro Arpalit platí omezení - nesmí se použít na gravidní samici, matku a miminka, pokud jsou ještě kojena. Arpalit je neskutečný driák, který bych spíše nedoporučovala k použití, tak následující přípravky jednoznačně doporučím. A jsou tři - Front-line, Advocate nebo Stronghold (spot-on pipety), které jsou ke koupi u veterináře. Front-line ve spreji je k dostání i ve zverimexech. 
Je možné s nimi ošetřit gravidní samici, matku i kojená miminka. Nanáší se malá kapička (z pipety) za krk morčete přímo na kůži (jen kápneme, nevtíráme), kde se nemůže olizovat. Tyto přípravy jsou šetrnější pro zvířátko, ale také cenově náročnější než Arpalit. Zdroj: http://www.odjaji.wz.cz

Další odborné informace o parazitech níže.
http://zverolekarka.com/akarioza-morcat/

PododermatitidaČeská zemědělská univerzita v Praze

Onemocnění způsobuje

  • Hrubá podestýlka, poranění a obezita
  • Mokrá podestýlka zeslabí kůži která se zanítí.
  • Nečisté prostředí
  • Málo pohybu v malé kleci
  • Nedostatek C-vitamínu

Na spodních částech tlapek se objevuje zesílená, drsná kůže (hyperkeratóza)

Tyto změny mohou vředovatět a často jsou kontaminovány bakteriemi (Stafylokoky). 

Infekce se následně rozšíří na hlubší tkáně (šlachy a kosti) s následným zánětem a amputaci končetiny.

Toto onemocnění je velmi bolestivé, morčata se nerada pohybují, často poléhávají, naříkají

Léčba na veterině uvnitř pod stroupkem bývá hnis, stroupek odstranit, vyčistit hnis uvnitř,

dezinfekce nejlépe Peroxidem, nanést antibiotickou mast, ránu zafačovat a celkové podávat antibiotika od veterináře. 

Současně zvířata přemístit na měkkou podestýlku a každý den ošetřovat ránu a hlubokou dutinku v pacičce (já doporučuji vymývat Peroxidem)

Prevence spočívá v chovu morčat v čistém a suchém prostředí, na měkké podestýlce a v zabránění obezity. Zdroj: Cavia Bohemia

Pokud je to jen na povrchu jako ztvrdlý mozol jako kuří oko, dá se po změkčení odloupnout, nebo opatrně odstřihnout

Článek o pododermatitidě

Další článek 

https://www.vethope.cz/cs/pododermatitida-u-morcat-a-kraliku/

 

Jak obvázat nožičku - video

Pro nemocné s otlaky na pacikách doporučuji protiotlakové podložky místo podestýlky a pod ně Abrisoft.
Moč proteče a povrch zůstane suchý.
Savé podložky 
ABRI Soft - textilní inkontinenční pratelná podložka
doporučuji hlavně pro nemocné morčíky, saje, ale povrch zůstane suchý, dá se stříhat a netřepí se. Na ně dát flecovou deku, nebo protiotlakovku, nebo prací koberečky, proteče a moč se vsaje do Abrisoftu.  
ABRI Soft textilní pratelná podložka 75x85 cm 

Mazová žláza

Jenazadečku kde má většina zvířat ocásek 

odkaz na článek

img_20190507_152326.jpg

U většiny morčat není ani vidět, ale pokud produkuje příliš mazu, jsou vidět žmolky. Tyhle "žmolky" jsou totiž žmolky mazu, které ze žlázy vychází.

Některým morčátkům žláza může produkovat hodně mazu, pak mívají žlázu zalepenou a chlupy kolem ní také. Proto by se těmto morčátkům měla žláza čistit.

Jak žlázu vyčistit

- na čištění je potřeba olej (stolní, nebo dětský)

- potom je dobrý vatový tamponek

Postup:

1. tamponkem se nanese olej na žlázu (nesmí se tlačit protože kostrč a oblast na morčecím zadečku je velice citlivá)

2. když se chlupy očistí tak je potřeba morčátko umýt.

cdVet - Přírodní odpuzovač vnějších parazitů na prostředí. Hubí prakticky všechny druhy vnějších parazitů (blechy, klíšťata, vši, všenky, roztoči) jejich larvální stádia v okolí kde zvířata bydlí nebo přebývají (byt, dům, auto, transportní box, psí bouda, kotec, stáj, voliéra, chlívek a pod)


návštěvníků stránky
celkem1 545 868
tento týden588
dnes153
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK