Svet-Stranek.cz
Azyl morčat u Reny

Často kladené otázky:Zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich života.

Často kladené otázky

Zde najdete užitečné rady, zajímavé příběhy i úsměvné zážitky s morčátky.
Mějte vždy na paměti, že zvířata mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí délka a kvalita jejich života.

Proč jí svoje bobky?

Morče musí jíst svoje bobky protože:

Morče je 100% býložravec a má jiný trávicí trakt než třeba kůň či kráva, proto morče ani nezvrací.

Potrava morčeti prochází jen střívky a některé živiny se tak nestačí dostatečně vstřebat, proto musí projít trávicím traktem znova...

Morče musí neustále jíst, potrava se mu nemůže nikde uložit k trávení, ale jen prochází střívky, proto musí pořád jíst, aby se mohla potrava posunovat a mohlo se vyprazdňovat...
Seno velice důležité pro trávení, protože obsahuje nestravitelnou vlákninu, která pomáhá pohybu potravy ve střevech a zajišťuje vstřebávání vody, proto seno musí mít neustále k disposici!!

Nevím jestli jsem to vysvětlila dost dobře


Proč vyskakuje do výšky, lítá jako blázen a cuká hlavou jako by mělo záchvat?
Má radost, je veselé a skotačí, to dělají hlavně mladá morčátka.


Nákupní lístek pro nového člena rodiny

Konečně se dočkáme! Nový člen rodiny se již stěhuje k nám! Kdo chce svému zvířátku hned od samého začátku poskytnout vše potřebné, ten by měl vyřídit některé věci již před nastěhováním křečka, králíka, morčete, osmáka degu nebo veverky.

Klec: každé drobné zvíře potřebuje klec. Ta by měla být dostatečně velká. Zvířata, která potřebují mnoho pohybu, jako například pruhované veverky, by měla být umístěna ve voliéře s minimálními rozměry podlahové plochy metr krát metr a výšky dva metry. Také činčily potřebují mnoho prostoru k pohybu a vysokou klec. Králíci potřebují nejméně dva metry čtvereční pro každé zvíře, stejně tak morčata.

Misky: misky na krmivo a vodu by měly být odolné proti hlodavčím zoubkům – tedy ideálně z kameniny a keramiky.

Vybavení klece: ne jen ti hlodavci, kteří se rádi pohybují, ale všechna drobná zvířata potřebují ve své kleci solidní vybavení, které jim poskytne dostatečně možností ke hraní a rozptýlení. O zařízení rozhodují potřeby každého zvířecího druhu: činčily preferují mnoho plošin na lezení a skákání, pruhované veverky příležitosti ke šplhání a spaní. Morčatům, králíkům a křečkům se s dostatečnou nápaditostí dá vyčarovat dobrodružné hřišťátko, které jím poskytne možnosti ke schovávání a hraní

Krmivo: informujte se u prodávajícího Vašeho drobného zvířátka o jeho dosavadní výživě. Změny krmiva by měly probíhat jen pomalu a opatrně.

Přepravní box: ve speciálním přepravním boxu pro hlodavce můžete svého nového kamaráda odnést bezpečně domů nebo, pokud nutno, k veterináři. (zdroj: Magazín Zoohit.cz)

Výběh - ohrádka pro morčátka a ostatní hlodavce
V létě to neláká na čerstvý vzduch pouze nás lidi. Je na čase dopřát čerstvý vzduch i našim malým kamarádům!

Venku ale na drobná zvířata číhá mnoho nebezpečí. Proto musí být ohrádka stabilní, aby bylo Vaše zvíře chráněno před psy, kočkami a jinými dravci. Ideální je, když na něj dohlížíte. Ve výběhu by neměl chybět přístřešek, kde se hlodavec může ukrýt v případě nepříznivého počasí či před přímým sluncem! Nezbytná je také čerstvá voda v pítku, která je chráněna před pylem květů a jinými nečistotami.

Aby po několika hodinách venku nedošlo k nepříjemnému překvapením,mělo by si Vaše zvíře na čerstvou zeleň zvykat pomalu. Již na jaře mu můžete přinést do klece trošku čerstvé trávy nebo pampelišek, aby se při své první vycházce dokázal držet zpátky! Nejdříve začněte jen s pobytem pár minut venku a potom postupně tuto dobu postupně prodlužujte.

Aby se Váš mazel při pobytu na čerstvém vzduchu nenudil, pořiďte mu nejaké doplňky, které ho zabaví- například kladinu pro drobná zvířata, míček na pamlsky, můstek, schůdky, skrýš. S trochou fantazie můžete ohrádku snadno přeměnit v dobrodružné hřišťátko. Toto příslušenství obdržíte v dobrém obchodě se zvířecími potřebami nebo si jej s trochou šikovností můžete vyrobit doma.

Také by se nemělo zapomenout na zdravotní prevenci. Drobná zvířata, která pobývají ve venkovním výběhu, by se měla nechávat preventivně odčervit. (zdroj: Magazín Zoohit.cz)
Ve volné přírodě se králíci a morčata živí travinami a stébly. Proto by toto krmivo mělo zůstat hlavní částí jídelníčku.

Sláma obsahuje méně živin než seno. Proto se především používá jako stelivo nebo se podává pro zábavu hlodání. Oproti tomu je seno bohaté na vlákninu, přivede do pohybu zažívání a navíc zvířátku dodá důležité živiny. Proto by seno mělo měla mít k volné dispozici i obézní zvířátka!

Čerstvé seno voní hezky a aromaticky. V žádném případě ho nepodávejte mokré, plesnivé nebo zatuchlinou páchnoucí. Pokud seno nemá vůbec žádnou vůni, tak se může jednat o oprané seno, které se v průběhu sušení namočilo. Většinou neobsahuje vůbec žádné důležité živiny nebo jich obsahuje jen velmi málo. V obchodech často obdržíte seno v uzavřeném balení z horských luk, které většina hlodavců miluje! (zdroj: Magazín Zoohit.cz)
Jde to i bez obilí - krmivo pro hlodavce bez obilí
Hlodavci žerou obilí – tato mylná představa je ještě dalece rozšířena. Přitom krmivo v podobě obilí je vhodné jen jako příležitostní snack! Přirozená výživa morčat se skládá z trávy a bylin, které mají být i při domácím chovu největší částí krmiva.

Kdo pro své zvířátko chce udělat něco dobrého, neměl by používat produkty obsahující obilí, nýbrž podávat ovoce a zeleninu. Vhodné je také krmivo pro drobná zvířata bez obilí, sušené ovoce a zelenina, pícniny a poupata rostlin

Mnoho hlodavců především miluje sušené banány a jablka. Ale pozor: Používejte jen speciálně určené produkty pro hlodavce z obchodů se zvířecími potřebami! Sušené ovoce, které je vhodné pro lidi, často obsahuje cukr nebo bylo pro účel trvanlivosti sířené.

V současné době existují také sušené druhy zeleniny, které jsou určeny speciálně pro hlodavce. Také sušená mrkev je bohatá na vitamín A a betakaroten, sušený pórek aktivuje trávení a svatojánský chléb je bohatý na vápník

Většina krmiv pro hlodavce bez obilí se skládá ze směsi různých bylin, sušeného ovoce a sušené zeleniny. Kdo chce, ten svému zvířátku může jako doplněk k suché píci podávat například poupata rostlin. Jsou bohatá na vlákninu, aktivují trávení a navíc jsou nízkokalorická – hodí se tu a tam jako perfektní snack! (zdroj: Magazín Zoohit.cz)

*fv001*fv002*fv003*fv004*fv005*fv006

Jedovaté rostliny pro hlodavce

Konečně: Sluníčko vylézá, začíná jarní počasí. Mnoho drobných zvířátek a hlodavců si již užívá volný výběh na zahradě. Ale ne vše, co je zelené, je také zdravé! Proto se musí výběh drobných zvířat pravidelně kontrolovat, aby se tam nenacházely jedovaté rostliny.

Prohlédněte si tedy výběh Vašeho mazlíčka, jestli se tam takové rostliny nenachází. Na zahradách se často nacházejí tyto, pro hlodavce jedovaté, rostliny: hasivka orličí, hlaváček (Adonis), česnek medvědí, pupkovka kalifornská, veškeré fazolové rostliny, bukvice, zimostráz, břečťan, náprstník, zimolez , jedovatec, ocún jesenní, bez, bobkovišeň lékařská, šafrán, konvalinka vonná, narcis, oleandr, ostrožka, kosatec, komonice lékařská, pablen kranský a rulík zlomocný, tulipány a mnoho dalších.

Podle druhu rostliny může dojít k průjmu, ale také k zástavě srdce. Proto ihned při typických příznacích otravy jako průjem, krvavý výkal, zvracení, křeče, třesení a potácení vyhledejte veterináře.

Jedna dobrá zpráva: Vašeho mazlíčka nemusíte mít výhradně v domě! Většina těchto známých jedovatých rostlin se s trochou pozornosti dají jednoduše poznat a odstranit.
(zdroj: Magazín Zoohit.cz) 

Agility pro drobná zvířata: zábava v králíkárně 


Agility je známý pojem nejen pro psí přátele. Také majitelé koček objevili již výrobky agility, které zlepší šikovnost a vzájemnou důvěru! Nyní agility rozšiřuje svoji nabídku směrem k hlodavcům. I drobná zvířata jako králíky, morčata, osmáky, pruhované veverky, činčily a potkany potěší změna v jejich životě.


První kroky jsou jednoduché, k malé překážkové dráze to drobnému zvířátku netrvá dlouho- podle velikosti a hmotnosti zvířátka se dají malé lepenkové krabice, zbytky dřeva, role od toaletního papíru nebo papírové sáčky bez oušek předělat na dobrodružné hřišťátko. V současné době již existují v obchodech se zvířecími potřebami hotové tunely, skrýše, mosty, kolotoče a domečky na hraní – s trochou fantazie a dovednosti se takové překážky dají dobře udělat i doma. Utěrku je možno přeměnit na houpací síť pro fretky, z prázdné role od toaletního papíru tunel pro myši, osmáky a křečky. Z malého dřevěného prkénka se dá udělat rampa, tenká dřevěná tyč je vhodná jako překážka pro králíky. Třeba máte ještě více nápadů a můžete své kreativitě nechat volný průběh?

Při výrobě je nutné dodržovat několik základních zásad: nepoužívejte jedovatá lepidla, před použitím dřevěné zbytky vyčistěte od zbytků laku a odstraňte staré sponky ze sešívačky a hřebíky ze dřeva nebo kartonu. Ty by se při hlodání zvířátkům mohly stát osudným. Překážky a úkryty v každém případě postavte dostatečně stabilní, aby se hlodavec při sklopení nezranil! Vaše zvířátko by si mělo hrát jen pod dozorem.

Kdo dbá těchto základních zásad, může svému hlodavci sám postavit dobrý a výhodný agility park. Přejeme Vám při tom mnoho zábavy!
(zdroj: Magazín Zoohit.cz)

Jak naučit morče na záchůdek

WC je dobré dát pod seník, sbírat po kleci bobečky a před ním dávat tam kam patří. Když se morčík chová a projeví potřebu že chce pryč, tak ho hned dát pokaždé rovnou na to WC a chvilku mu třeba rukou zabránit, kdyby chtělo hned někam utíkat, přesně jako s dětmi, když se probudí, tak hned na nočník :)) Mojí chlupáči když je dám na WC, tak přičupnou a čůrají. Ale ne každé morče se to úplně naučí.

http://www.kralici.cz/morcata/pages.asp?f=bydleni#jak-naucit-morce-na-zachudek

WC v praxi u nás

Já místo podestýlky používám prací koberečky, tak že čistím, peru pelíšky a koberečky, aby měli furt čisto a bobečky dávám do WC a když morčíky chovám tak pak je hned položím na WC a oni se vyčůrají...
Ovšem nemyslete si, že jsou všichni takhle vzorní. Ladynka je občas čuník a Zuzanka má špatné kyčle od narození a tak to taky někdy pustí jinde než do WC, ale ostatní jsou vzorňáci, především Drobinka a Šmudlinka, ale i Bublinka a Rozinka :))

Je legrační je sledovat, jak leží a nejednou honem to mydlí na WC, vystrčí prdku a čůrají :D to dělá hlavně Šmudlinka s Drobinkou :)
Nedávno mě překvapila Bublinka, byla venku, najednou se rozeběhla ke schůdkům ke kleci...zastavila...otočila a hupky šupky do hrací bedýnky tam vystrčila prdku a vyčůrala se...asi u schodů zjistila, že by to do klece na WC nestihla, tak skočila do bedýnky
(mají tam peletky, slaměné hobliny, seno a chodí tam i čůrat, když jsou ve výběhu)
A kluci dole jsou taky legrační, musím jim tam dát nějaké větší WC, bo do něj skočí, aby tam udělali potřebu, ale prdka jim občas visí ven a čůrají sice na WC, ale teče to mimo :(( chudáčci, ale snaží se.. miláčkové moji :)
Tak kluci už větší WC
mají ;-)

Tip :  Usazený močový kámen na dně klece rozpouští ocet a kyselina citronová.

  

Carrot 3 - Click image to download.Broccoli - Click 
image to download.

Little 
pencil - Click image to download.

návštěvníků stránky
celkem1 559 521
tento týden829
dnes388
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK