Svet-Stranek.cz
Azyl morčat u Reny

Kupujeme hlodavce:Zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich života.

Kupujeme hlodavce

Pozor na množírny, toto se děje i s morčaty - video:  http://www.ceskatelevize.cz/porady/10275866938-intolerance/415235100141008-mame-radi-zvirata/ 

Na co si dát pozor při pořizování nového mazlíčka

Člověk, který má zájem pořídit si nového rodinného mazlíčka, má před sebou někdy velmi složitou misi. Nestačí totiž najít první obchod se zvířaty a chovatelskými potřebami a ukázat na to nejhezčí a nejroztomilejší zvíře, ale jde i o přesné sledování.

Bohužel není výjimkou, že se ve výběhu, z kterého chceme zvířátko vybrat, choulí v rohu stádečko drbajících se kuliček se slepenýma očima nebo lysinkami různě po těle. Je samozřejmé, že je nevhodné takové zvíře kupovat - tedy pokud se ve vás nevzedme vlna soucitu a vy se nerozhodnete pro vysvobození tvorečka z trápení, které ale stejně může být bezvýsledné...A každopádně bude stát velmi mnoho peněz.

Co se dá dělat?

Je otázka, zda se nedá zanedbaný stav zvířat řešit s nějakou institucí bojující za ochranu zvířat popřípadě přímo s právními silami, ovšem to není předmětem toho článku.

Ráda bych zde co nejvíce upozornila na to, jak se vyvarovat nákupu zvířete, které nebude v pořádku a ve zdravém stavu.

Na co se zaměřit

Pokud se zajímáte o hlodavce či jiné osrstěné tvory, je samozřejmě nejdůležitější podívat se mu na kožíšek – nenajdeme v něm lysinky? Nevidíme bílé tečky? Nevidíme cokoliv, co by se po prohrábnutí chlupů pohybovalo? Leskne se srst a není olámaná? Nelíná zvíře neúnosnou měrou, která rozhodně nevypadá na „standardní“ ztrátu?

Druhým výrazným ukazatelem zdravotního stavu zvířete jsou oči. Měly by být čiré, bez ospalků, neslepené, bez bělavého povlaku.

Také celková aktivita jedince je důležitá. Něco jiného je odpočívání, něco jiného však polehávání, kulhavá chůze, nedostatek energie a tak podobně!

Nechte si zvíře podat do náruče

Rozhodně je na místě poprosit o „vylovení“ zvířete, o které máte zájem. Pokud vám zverimex takovou žádost odmítne, běžte rovnou jinam – je velmi pravděpodobné, že nemají čisté svědomí a snaží se prodat – s trochou nadsázky - „zajíce v pytli“.

Už při lovení si můžete všimnout, jak moc je zvíře plaché – i když zrovna plachost mi přijde jako přirozený prvek chování zverimexových chovanců. S tou se dá, i když to jde pomalu, dobře pracovat a téměř každé zvíře se dříve nebo později stane z poplašené bytosti libující si v úkrytech rodinným mazelem.

Při osobním kontaktu se zvířetem se rovnou podívejte na zoubky, uši i zadeček. Zuby by měly být hladké, nevylámané, bez vodního kamene, uši čisté, bez podivných úkazů (suché šupinky, přemíra ušního mazu...) a zadeček by rozhodně neměl být olepený průjmem.

Prohlédněte packy – nehtíky i chodidla. Nejsou na nich otoky? Zdeformované prstíky? Stroupky?

Podívejte se na výběh

Před koupí také můžete prozkoumat prostředí, v kterém zvíře doposud žilo – včetně jeho kamarádů. Pokud se váš vyvolenec nedrbe, ale ostatní obyvatelé stejného příbytku ano, pak se vsaďte o cokoli, že váš jedinec má také nějaké parazity (vši, všenky, červy, v horším a nejsmutnějším případě svrab a jiné...). Prohlédněte podestýlku – zda vidíte výskyt pouze pevných bobečků nebo hnědých hromádek prozrazující průjem minimálně u jednoho obyvatele výběhu...

Na všechno se ptejte

Nebojte se ptát se obsluhy zverimexu. Pokud vám neumí kvalifikovaně odpovědět, buďte na pozoru. Možná vůbec neznají, jakou péči jimi prodávaná zvířata vyžadují a je tedy více než jasné, že jim ji doposud nedopřávali!

Nebojte se odejít s nepořízenou

Buďte asertivní a ani po dvacetiminutovém asistovaném výběru miláčka se nebojte říct ne. Pokud se vám něco nezdá, dejte na svoji intuici / zdravý úsudek. Oni jsou prodavači a chtějí každý kus prodat. Vy jste člověk s dobrým srdcem, který chce mít z tvorečka radost a ne jen trápení a vysoké výdaje za léčbu něčeho, co někdo jiný před vámi zanedbal...

Zverimexů je všude hodně, dejte si tu práci a obejděte klidně všechny pro vás dostupné, než vyberete ten pravý, který bude ve všem spolehlivý. Až budete znát ideální místo nákupu, můžete se zaměřit už jen a jen na zvířátka v něm..

Vezměte s sebou doprovod

Pokud jste nikdy hlodavce nechovali, je dobré vzít s sebou někoho se zkušenostmi. Lépe odhadne, co se zvířetem není v pořádku a bude vědět, co přesně na něm hledat.

Chovatel strašilek asi nebude umět vybrat dobrého králíčka a naopak milovník hlodavců nepozná, jak je na tom ta či ona agama...

Leckdy jsou spolehlivější domácí chovatelé

Máte-li tu možnost, poptejte se ve svém okolí, zda někdo nechová ten typ zvířete, o který máte zájem. Většinou vás nenechá zaplatit leckdy přemrštěnou cenu požadovanou ve zverimexu, ale dá vám rozumnější a rozhodně půjde o člověka s citem a láskou ke zvířatům, nikoli k výdělku.

Pokud budete člověka ještě osobně znát, není nad lepší situaci...

 

Nyní zbývá snad jen popřát šťastnou ruku!

Foto galerie


Zdroj: http://cs.petclub.eu/clanek/kupujeme-hlodavce-ze-zverimexu-53
návštěvníků stránky
celkem1 549 850
tento týden1 512
dnes169
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK