Svet-Stranek.cz
Azyl morčat u Reny

NECHUTENSTVÍ a DOKRMOVÁNÍ:Zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich života.

NECHUTENSTVÍ a DOKRMOVÁNÍ

Morče nesmí hladovět ani jeden den, musíte hned dokrmovat,

musíte mít doma připravené věci na dokrmování okamžitě dokrmovatnež navštívíte správného veterináře, aby do té doby vydrželo!!!

Nechutenství

Nechutenství u morčat je mnohem vážnější problém než u jiných druhů zvířat a nezřídka kdy končívá úhynem.
Již po 16 - 24 hodinovém hladovění se  může objevit selhávání dalších orgánů.
Právě toto může být jednou z mnoha příčin rychlého úhynu domácích morčat, u nichž nemusí být pozorovány žádné předchozí příznaky nemoci.

Většinou je problém nadmutí po vodnaté zelenině, následně přerostlé stoličky.

Ihned k veterináři jen specialistovi na morčata, ten zuby pod inhalační narkózou zbrousí a upraví a dá léky na bolest, případně ATB.

MORČE NESMÍ HLADOVĚT ANI JEDEN DEN !!! 

Samotné nechutenství může být vyvoláno třeba jen jakýmkoliv STRESEM:

Důvody nechutenství:

  • nevhodné a nekvalitní krmení
  • jednostranná strava
  • změna ve složení potravy
  • nadmutí, průjem, zácpa (odkaz)
  • problém v dutině ústní
  • přerostlé zadní zuby  (odkaz)
  • ulomené přední zuby (odkaz)
  • nevyhovující podmínky chovu
  • přehřátí (odkaz)
  • stav po operačním výkonu
  • cestování a výstavy
  • nedostatek napájecí vody
  • dominantní spolubydlící morče a časté změny ve složení skupin pohromadě bydlících morčat atd.
Odkaz : http://www.morcata.cz/cavia-bohemia/pomoc.htm

POZOR - vyšetření při nechutenství na veterině prohlédnout nejen zuby, hlavně stoličky, ale určitě nechat udělat vyšetření sono/ultrazvuk, případně RTG a odebrat trus, krev, moč... Někdy je problém ve vnitřních orgánech (cysty, štítná žláza, cukrovka, moč kameny a pod) nebo tlačí cysty na střeva a to se jinak než na sonu nepozná!!!

Zdárné vyléčení závisí na včasné léčbě.

Po každém větším zákroku, operaci či broušení zubů by měl veterinář dát léky na bolest, (případně ATB), léky na trávení Itoprid a Degan, dokrmovací kaši RodiCare Instant, nebo Recovery a speciální aplikátor Recovery na dokrmovaní (na veterinách nemívají)

Důležité - při NECHUTENSTVÍ je morče vždy nadmuté, je potřeba ihned podat kapky Espumisan, SabSimplex, Simetikon!! 3x denně 1ml (1 inzulínku) a zároveň dokrmovat senovou kaší RodiCare instant.

Morče nesmí hladovět ani jeden den, musí se ihned začít dokrmovat!!! jak dokrmovat níže

NEZAVODŇUJTE, nedávejte vodu stříkačkou, ani okurku!! V dokrmovací kaši je dostatek vody, jen s tekutinou v bříšku nepřežije!! Morče nepotřebuje tolik vodu, jako ostatní zvířata, má jiné zažívání, ale musí mít plné bříško sena, proto hustou senovou kaši Rodicare instant. NEdávat nic vodnaté, nadýmavé, ani ovoce, nakvasí to v bříšku a bude ještě víc nadmuté!!

DOPORUČUJI maroda oddělit od ostatních nejlépe mříží rozdělit klec, nebo do menší klece (marodky) jen od večeře do snídaně, aby bylo vidět co sní a ostatní mu neujídali, ale jen na jídlo, aby si neodvykla, třeba na noc od večeře do snídaně. Nejlépe rozdělit 160 cm klec mříží až k zemi (nebo výběh) aby na sebe viděli a nezapomněli na sebe.

Odkaz do e-shopu je pod obrázkem či názvem produktu.

DOKRMOVÁNÍ - je-li třeba dokrmovat, udělám hustou kaši z RodiCareinstant a krmím speciálním aplikátorem NE běžnou stříkačkou!

Supreme Recovery F624116
Aplikátor na dokrmování
Nutné mít doma pak to neseženete!
Nepostradatelná geniální pomůcka na krmení hustou senovou kaší RodiCare instant. Běžnou stříkačkou 
neproleze hustá kaše ! (pouze v e-shopu, nedá se nikde koupit)

RodiCare Instant RodiCare Instant senový prášek k přechodné výživě (dokrmování) zvířat se zažívacími potížemi, se sníženou chutí k jídlu zaviněnou onemocněním, v rekonvalescenci nebo po ošetření zubů a dalších zákrocích.(na veterině, nebo v e-shopu)

Pokud nejí vůbec dokrmovat 5-6x denně 15ml/celýaplikátor Recovery (udělat hustou kaši, ne moc tekuté)

nebo F685971Supreme Science Recovery

Důležité podávat i kapky na nadmutí 

(Espumisan, SabSimplex, Simetikon) 

1ml/inzulínku rovnou do pusinky 4x denně, jinak bude nadmuté!

Emeraid Intensive Care Herbivore speciální výživa (pouze na veterině na předpis) musí se míchat  s dokrmem 1:1, nepodávat samotné!

PŘI NECHUTENSTVÍ JE VŽDY NADMUTÉ Když delší dobu špatně jí, nebo při dokrmování, je vždy nadmuté a bolí bříško!

NUTNÉ PODÁVAT kapky na nadmutí

(Simetikon) (kapky pro miminka na prdíky) 
Nutné podávat vždy při dokrmování
F639350 F620287 plynatost, nadýmání, uleví od bolavého a nadmutého bříška. Když morče delší dobu špatně jí, nebo i když se dokrmuje, bříško se mu vždycky nafoukne! (k dostání v lékárně)
Dávkování: 3-4x denně 1ml = 1 inzulínka rovnou do pusinky před dokrmem. Kapky pro miminka Enticol jsou slabší musí se dávat víc, jinak nefungují! Espumisan má 100g/ml.
A podat 5-15ml dokrmu RodiCare instant.
Tympanol emulse F695841 plynatost, nadýmání, uleví od bolavého a nadmutého bříška. (na veterině, nebo v e-shopu)
Dávkování: 4x denně 1,5ml = 1,5 inzulínka rovnou do pusinky. Před tím podat 5-15ml dokrmu RodiCare instant.
Jak dokrmovat:
Některá morčátka si vezmou ochotně sama i ze lžičky, ale většinou je potřeba vzít na klín a aplikátorem vymáčknout do pusinky.
Když je klidné  - sednu si, na klín si dám morče tak aby bylo ke mně (repsektive mému břichu ) natočené jedním bokem, jednou rukou mu kolem dokola obemknu hlavu tak, ze prsty mám pod jeho čelistí a zakrývám mu tak i oči (takže nevidí stříkacku), zvednu mu hlavu a šoupnu stříkačku do pusy a hned zmáčknu cca 1 ml najednou. Také pomůže ústí střikačky namočit třeba v brusinkovém sirupu nebo tak v něčem sladkém, co mu chutná, někdy pomůže to namočit i do biolapisu. nebo
Pokud se hodně brání - dám morče zády a zadečkem k sobě, zvednu hlavičku, jeho záda přitulím k sobě, a sedí na zadečku, držím hlavu aby neuhýbala a ze strany za přední zuby zasunu do pusy aplikátor za přední zuby cca 1cm konce aplikátoru a pak narovnat a trochu dokrmu vytlačit asi 1ml.
Videa - Dokrmování

Než se rozjí, podávat strouhanou kořenovou zeleninu na hrubé nudle. NEdávat vodnaté, nadýmavé ani ovoce!
Podpora trávení
RodiCare Akut - podpora trávení a chuť k jídlu.
F636645 (v e-shopech)
RodiCare B-vit podpora trávení a chuť k jídlu a když nedochází ke konzumaci měkkých bobků (v e-shopech)
Degan a Itoprid (Ranital) na veterině
Podpora 
mikroflóry
Bio-Lapis -F617529 probiotika a prebiotika Úprava střevní mikroflóry při trávících poruchách, průjmech, nebo léčbě antibiotiky. Důležité podávat při užívání antibiotik a ještě nějaký týden po dobrání! (k dostání na veterině, nebo v e-shopu)
Dávkování: Špetku na špičku malé lžičky s kapkou vody rozmíchat cca 1ml/inzulínkou do pusinky 1x denně, můžete smíchat s C-vit od VL
PŘI PRŮJMU ihned podat
Smecta F617531 léčba průjmu akutního a chronického, ihned podat špetku s trochou vody a udělat spíš husté jako smetanu, ne vodové. Špetku na špičku malé lžičky s kapkou vody rozmíchat cca 1ml husté jako smetana a podat inzulínkou do pusinky. (k dostání v lékárně)

Maroda oddělit od ostatních, aby bylo vidět co sní a ostatní to nesnědli. Rozdělit 160 cm klec mříží až k zemi (nebo výběh) aby na sebe viděli a nezapomněli na sebe. Nebo dát jen na noc do marodky.

Než se rozjí
podávat strouhat kořenovou zeleninu na hrubé nudle. Nabídnout sušené bylinky od JR Farm třeba Zelený oves, ten milují. Nedávat vodnaté, nadýmavé ani ovoce! Maroda od ostatních oddělit jen na noc od večeře do snídaně do jiné klece (marodky) a naservírovat krmení, aby mělo do čeho ďobnout a ráno po snídaní ho vrátit k ostatním, aby si moc neodvykli, nebo klec rozdělit mříží.

Nemocné morče nechce seno Doporučuji nabídnout od JR Farm seno a bylinky, které ochotněji přijímají.

Zelený oves F663855 (jen v e-shopu)

Zelené listy kukuřice F663854 (jen v e-shopu)

Seno JR Farm F663856 (jen v e-shopu)

F668209 Supreme Science Selective kaloričtější

dají se nabobtnat ve vodě a přidat do dokrm, nebo nalámat na menší kousky.

Podpora imunity
Versele-Laga C-Vitamín - multivitamínový přípravek speciálně vytvořený pro morčata s vysokým obsahem stabilizovaného C-vitamínu, který má prodloužené působení. Nutné podávat při každé nemoci 4-5 lapek denně
F617530 obsahuje 100.000mg/l C-vitamínu (stabilizovaného) a další důležité látky jako komplex B-vit a L-karnitin. (k dostání v e-shopech)
Nahřívací polštářek, gelový ohřívačYate 
Amaroun kapesní ohřívač Nemocné morče potřebuje vnější teplo - dát pod pelíšek. (nebo zabalenou petlahev s teplou vodou, Termofor, ale pozor, později studí!)

Morče nesmí hladovět ani jeden den, proto se musí okamžitě dokrmovat, než navštívíte veterináře!!! (k dostání v lékárně a zdrav. potřebách)

Můj koktejl na posílení a chuť k jídlu - BioLapis špetkuRodiCare akut 0,5mlC-Vit Versele-Laga 3-5 kapek a kapku vody (pokud není průjem, přidám šperku Glukopur) 
Pokud nejí své měkké bobky přimíchat od zdravého morčete 3 bobky (nebo do trochy dokrmu)
Při průjmu podat Smecta na špičku nože s kapkou vody husté jako smetana.
Podávám stříkačkou/inzulínkou bez jehly rovnou do pusinky, morčíkum moc chutná, baští to úplně sami a lízají jazýčkem.
Nutné podávat i kapky na nadmutí 3x denně 
1ml (Espumisan, SabSimplex, nebo Tympanol)

VIDEO - JAK KOKTEJL CHUTNÁ

Nemoci zažívacího ústrojí

Přerůstání zubů (malokluze)
Průjem (Diarrhoea)
Enterotoxémie (průjem v důsledku léčby antibiotiky)
Bakteriální záněty střev :
  Salmonelóza
  Pseudo-tuberkulóza
Tyzzerova nemoc - Klostridie
Parazitární zánět střev:
  Kokcidióza
  Giardióza
Zácpa (Obstipace)
Nadmutí (Tympanie)
Nechutenství (Anorexie)
Nejčastější a nejdůležitější příčinou anorexie bývá onemocnění, metabolické poruchy, selhání orgánů, nedostatek vitaminu C, obezita, podávání antibiotik, ztráta čichu atd.
Prevence
Ke správné péči patří též správná a kvalitní výživa , protože nekvalitní nebo jednostranná strava vede k rozvoji nejen trávicích potíží. Dopřejme tedy našim kamarádům dostatek pohybu a omezme vysoce výživné součásti potravy.
NEKRMTE SMĚSKAMI SE ZRNÍM
Vyvarujte se 
vodnaté a nadýmavé zelenině a ovoci.
DŮLEŽITÉ JE DOSTATEČNĚ HRUBÉ SENO !!
Odkaz : http://www.morcata.cz/cavia-bohemia/pomoc.htm#prevence

Anatomie trávicího ústrojí u morčete.
Anatomie morčat : Azyl morčat u Reny - Hotel morčat u Reny | Zvířátka mají  jen nás, jsou na 
nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich  života. :
Anatomie trávicího ústrojí. Zdroj: Richardson 2000

Z pořadu "Máte mě"  Uvádí Václav Vydra

návštěvníků stránky
celkem1 545 857
tento týden577
dnes142
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK