Svet-Stranek.cz
Azyl morčat u Reny

ZÁPAL PYSKU, OCHRNUTÍ - LÁMAVOST ZUBŮ:Zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich života.

ZÁPAL PYSKU, OCHRNUTÍ - LÁMAVOST ZUBŮ

Avitaminóza - NEDOSTATEK VITAMÍNŮ - následky

Avitaminóza - NEDOSTATEK VITAMÍNŮ - následky

Proč je C-vitamín tak důležitý pro morče - klik 

Morčata (podobně jako lidé a primáti) ztratila v průběhu evoluce enzym L-gulonolaktonoxidázu a tím i schopnost vytvářet si vitamin C (kyselinu askorbovou) při biosyntéze, proto je potřebné jim vitamin C dodávat v podobě zeleniny, ovoce a doplňkově krmivem či přípravky o něj obohacené. 

Domácí lékárnička - objednejte vše co je nutné mít doma pro první pomoc, pak to rychle neseženete! 

Paneláková morčátka, co nechodí celé léto na sluníčko a nemají domácí zeleninu ze zahrady, potřebují dodávat vitamíny jinak (chybí hlavně C, D a B vit.)

Z kupované zeleniny C-vitamín nestačí!
V dnešní kupované zelenině a ovoci není tolik vitamínů kolik se deklaruje, jelikož je dovážená bůh ví z jaké dálky, uměle dozrává v boxech naplněných plynem a v dozrávacích kamionech. 
Něco jiného je domácí čerstvá zelenina a ovoce ze zahrady, ale každý nemá tu možnost.
Na toto téma bylo už hodně studií, viz D-test, TV Testoviny atd...
Nepřekrmujte morčata zeleninou, potřebují hlavně seno (vlákninu a celulózu) aby se jim nezastavilo zažívání! 
Pozor na vodnatou zeleninu a ovoce, časté podávání působí nadmutí, průjem a časem přerůstání stoliček! 
Porce zeleniny na den 80g pro jedno morče! 

Nedostatek vitamínu způsobuje:

Zápal pysku

Kulhání - Ochrnutí

Lámání zubů, kývání a vypadávání 

Křeče - Bolesti 

Nechutenství

Průjem - Hubnutí

Apatie - Neochota k pohybu

Nekvalitní srst zdrsnělá 

Zhoršuje se hojení ran 

Paneláková morčata, bez možnosti sluníčka venku na trávě, potřebují dodávat vitamíny v kapkách
Proto doporučuji krmit granule Cavia Complete, kde je Céčko stabilizované, v jiných granulích tomu tak není a do napaječky přidávat
F609927(pouze v e-shopech)
je nejkvalitnější multivitamínový přípravek speciálně vytvořený pro morčata s vysokým obsahem 
stabilizovaného C-vitamínu, který má prodloužené působenídále komplex B-vit, D-vit L-karniti a další potřebné. Podávat do vody v napáječce
Dávkování: v zimě cca 10 kapek za týden, v létě když se pasou na sluníčku na travičce, stačí 1x za 2 týdny. Morčatům co nepijí nakapat na kousek zeleniny, nebo granuli a rovnou do pusy.
Nemocným morčatům rovnou do pusy cca 4-6 kapek 1x denně

Většině morčat nestačí vitamíny jen ze zeleniny, proto je potřeba jej dodávat k běžné potravě. 

Dnešní morčata jsou přešlechtěná, přemnožená, tím pádem náchylnější a choulostivější. 

ZÁPAL PYSKU

Zápal pysku vznikne jako mechanické poškození, do kterého se dostane infekce. Toto mechanické poškození může způsobit hrubá potrava, nekvalitní příliš hrubé seno, podestýlka nebo ostré předměty v okolí morčete. Přispívajícími činiteli k rozvoji infekce jsou problémy se zuby a nevhodná strava (mnoho sacharidů, nedostatek vitaminu C a B). Infekce bývá buď bakteriálního nebo kvasinkového původu – to musí určit veterinář na základě kultivace a podle výsledku pak zvolí způsob léčby. Jako první pomoc lze použít zředěný (viz návod k použití) antiseptický jódový roztok Betadine. V rámci podpůrné léčby se pokusíme zamyslet nad jídelníčkem morčáka, nedáváme nic sladkého a nadýmavého (žádnou nadýmavou zeleninu, ani ovoce) a zvýšíme příjem vitaminu C a B. 

(viz ilustrační obrázky. Morčátko na obrázcích má ranku již v pokročilém stádiu a ošetřeno Betadinou.)  

F606439  F606440  Zdroj: Kralici.cz

Odkaz do e-shopu je pod každým obrázkem i názvem produktu. 

Já používám pouze C-vit od Versele Laga a probiotika Protexin BioLapis, nebo Protexin Profesional  - dávám 3-5 kapek C-vit a probiotika na špičku nože a kapku vody, celkem 1ml. Podávám 1x denně inzulínkou do pusinky a vyloučím z potravy ovoce a vše sladké a nadýmavé. 

Na postižené místo se může mazat Lamisil krém  aspoň 1x denně , nebo i CLOTRIMAZOL krém, nebo Betadina. 

Článek- Zápal pysku-rada veterináře

Léčba: Podávat 

C-vit od Versele-Laga

 F604562(pouze v e-shopech)

Jedinečný multivitamínový preparát s velkým obsahem vitamůnu C byl vyvinut přímo pro morčata. Obsahuje stabilizovaný C-vit s prodlouženým působením, proto je tak jedinečný. Dále obsahuje B-vit, D-vit, L-carnitin a další potřebné. Nemocným morčatům rovnou do pusy cca 4-6  kapek 1x denně. 

TYP: smíchat BioLapis a C-vit do 1 inzulínky. 

Zároveň probiotika

Protexin Bio-Lapis - F613748  
obsahuje probiotikum, prebiotikum, elektrolyty, enzymy a vitamíny - 
Elektrolyty pomáhají při rehydrataci organismu a jsou prevencí další dehydratace.
Prospěšné mikroorganismy, probiotikum, rychle osídlí zažívací aparát.
Prebiotika pomáhají množení prospěšné střevní mikroflóry.
POUŽITÍ : při trávících poruchách
průjmech,
kvasinkové infekci a při léčbě antibiotiky. Důležité podávat při užívání antibiotik a ještě nějaký týden po dobrání! (k dostání na veterině)
(1-2x denně na špičku lžičky s troškou vody)
TYP: smíchat BioLapis a C-vit do 1 inzulínky. 

Nedostatek C-vitamínu a jeho následky na zdraví jsou popsány i v tomto článku

Ochrnutí zadních nohou  z nedostatku vitamínů C, B a D. 

Léčba: Podávat 

C-vit od Versele-Laga

 F604562(pouze v e-shopech)

Nejkvalitnější multivitamínový preparát s velkým obsahem vitamůnu C byl vyvinut přímo pro morčata. Obsahuje stabilizovaný C-vit s prodlouženým působením, proto je tak jedinečný. Dále obsahuje B-vit, D-vit, L-carnitin a další potřebné. Nemocným morčatům rovnou do pusy cca 4-6  kapek 1x denně. 

Vitamín D se stará o harmonickou spolupráci vápníku a fosforu v těle, dvou nejdůležitějších minerálů, které jsou nesmírně důležité v procesu tvorby a novotvorby kostí a zubů.

Důležitý D-vitamín zajistí sluníčko. 
Přirozeným zdrojem je sluneční UV záření, proto je důležité morčátka dávat pravidelně ven na travičku. 
POZOR na PŘEHŘÁTÍ, více v sekci  PŘEHŘÁTÍ - úpal a úžeh
U morčat chovaných v bytě, bez možnosti pobytu na slunci dochází k trvalému pokřivení kostí, k chybnému uložení zubů v zubních lůžkách, slabost svalů, porucha stavby kostí - měknutí (osteomalacie) a řídnutí (osteoporóza). 
Ale pozor, D-vit se dá předávkovat! 
 F649828 F649829
Pro paneláková morčata, bez možnosti pobytu na vzduchu a sluníčku: 
Žárovka UVB - ExoTerra 100 UVB 26W 
Nahrazuje sluneční paprsky (stačí 1/2 hod denně) umístit 20-25cm nad klec. 
Používá se i při léčbě  

MOŽNÉ PŘÍČINY : 

Nedostatek vitaminu C můžeme potvrdit pomocí přítomnosti níže uvedených příznaků, dále dle posouzení stravy:

* Jednostranná a chudá na vitamin

* Nevhodné směsky pro hlodavce - malý nebo žádný obsah vitaminu C. 

Nevhodně skladované krmivo - i ve správně uchovávaném krmivu vydrží vitamin C jen do 3 měsíců. Navíc ve vlhku se ztrácí rychleji a bývají přítomné plísně a jejich toxiny.

Nesprávné podáván í C-vitamínu  rozpuštěná kyselina askorbová se na světle rychle redukuje a tím ztrácí účinnost. Povaření nebo nádobky z kovu ji téměř zničí, proto je nutné používat sklo a plasty, na krájení nerez nože.

Avitaminóza C (kurděje)

Důležitou součástí stravy morčat je vitamin C (kyselina askorbová). Morčata, opice a lidé si neumí vitamin C vytvářet, protože jim chybí enzym (L-glukonogamalaktonoxidasa). Jsou tedy plně závislí na příjmu z krmiva. Základní denní dávka se pohybuje okolo 15-25mg na dospělé morče. U březích, kojících, rostoucích nebo nemocných potom 30mg/den

Kyselina askorbová je nutná pro formování aminokyselin - hydroxylysinu a hydroxyprolinu, které se podílejí na syntéze kolagenu. 

Jestliže je přítomen nedostatek vitaminu C, je tvorba kolagenu defektní a objevují se změny na stěnách cév, které snáze praskají a krev se vylévá mimo krevní řečiště. Krváceniny se objevují na dásních, v kloubech, svalech, na sliznicích a serózách. Dále je kolagen součástí závěsného aparátu zubů, narušením tohoto závěsu se zuby kývou a později vypadávají. 

Dalšími příznaky hypovitaminózy bývá zdrsnělá, nekvalitní srst, nechutenství (stav ještě více prohlubuje, neboť platí úměra - žádná potrava - žádný vitamin C), průjem, bolesti, zhoršuje se hojení ran, objevuje se kulhání až ochrnutí (díky otokům a krváceninám v kloubech). Snižuje se odolnost vůči onemocněním. 

Již po dvoutýdenním vysazení vitaminu C se mohou objevovat první příznaky. V případě, že morče vit.C dostává, ale v menších dávkách potíže nastupují pozvolna. 

Spíše se projeví jako potíže při reprodukci (nekvalitní spermie, obtížné zabřezávání), slabá mláďata, která mohou mít horší srst, častěji trpí dýchacími potíži, obtížně se pohybují (jakoby hopsají, častěji leží a ulevují si). Díky snížené imunitě se může zároveň objevit plíseň, svrab nebo kokcidióza. 

Při delším nedostatku dochází k úhynu. 

Nesprávné využití a vyšší potřeba je též u stresových stavů (časté změny prostředí a teploty, časté vystavování, odebrání mláďat, časté konflikty se spolubydlícími, atd.).


ZDROJmg ve 100gZDROJmg ve 100g
Paprika105Černý rybíz183
Petrželová nať100Kiwi160
Kapusta růžičková89Jahody97
Pažitka47Citróny63
Květák45Pomeranč52
Špenát44Grapefruit50
Kedlubna40Rybízčervený47
Zelíčervené39Maliny33
Zelíbílé36Mandarinky32
Rajče23Ananas16
Mrkev6Jablko11
Salát5Okurka6

MUDr.Stanislav Hejda, DrSc. a spol. - Kalorie se počítají.

Při nedostatku léčíme vyššími dávkami vit.C, 

a sice 50 mg/den nejprve injekčně pod kůži, následně ve stejné dávce přes tlamičku každý den. Dávka do pitné vody se pohybuje od 200 do 400 mg/litr vody. Mimo syntetického vitaminu C (Celaskon, C-compositum, Vitamin C PG, Supervit S, atd.), je vhodné přidávat zelené krmení, papriku, nať z petržele, kiwi, pažitku, čerstvé citrusy, omezeně kvůli plynatosti zelí a kapustu. 

Zdroj: www.morcata.cz/cavia-bohemia/

návštěvníků stránky
celkem1 545 847
tento týden567
dnes132
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK