Svet-Stranek.cz
Azyl morčat u Reny

Zuby přerostlé či ulomené:Zvířátka mají jen nás, jsou na nás závislá a od naší péče se odvíjí i délka jejich života.

Zuby přerostlé či ulomené

Morče nesmí hladovět ani jeden den, musí se hned dokrmovat senovou kaší RodiCare instant! 

A okamžitě k veterináři, ale pouze k odborníkovy na morčata, jiný veterinář vám nepomůže a zbytečně vyhodíte peníze!  Kam na veterinu zde

Růst zubů         Lebka
F667073  F666035  F676460
Zuby rostou morčeti neustále
pokud nežere seno a tvrdou zeleninu, za měsíc zuby opět přerostou! 
Viditelná část spodních řezáků je většinou třikrát delší, než viditelná část horních řezáků, na zadní zuby běžným okem nic nepoznáme!
Šíleně přerostlé zadní zuby. Ze špatné kombinaci potravy (obilí a vodnatá a nadýmavá zelenina). Postupně je vybíravé, jí jen měkké. Bolí ho pak bříško, je nadmuté, přerostou stoličky a nakonec nežere vůbec, odchází vnitřní orgány a často pak umírá! Zdravé vybíravé morče neexistuje, vždycky je něco špatně!! 

Při problémech se zuby a po broušení: dokrmujeme senovou kaší RodiCare instant a podáváme nahrubo nastrouhanou zeleninu, sušené bylinky a podpůrné léky (viz. níže)

Přerostlé zuby

POZOR:

Přerostlé zuby se projevují především nechutenstvím, obtížným žvýkáním a polykáním při zachování chuti, dále zvýšeným výtokem slin (mokrá srst okolo tlamy, na spodní části krku), hubnutím. 

Pokud si morče vybírá a jí jen měkké, nebo si jen ďobne, tak ihned k veterináři, ale jen k odborníkovi na morčata, aby prohlédl všechny zuby, hlavně ty zadní, je na to speciální osvětlené kukátko, jinak na zadní zuby není vůbec vidět!! 

Přerostlé zadní zuby NEPOZNÁTE pohledem do pusy, na zadní stoličky nevidíte, jen zkušený veterinář speciálním otoskopem!

Problém ze zadními se pozná i podle předních, které jsou zbroušené šikmo.

PŘÍČINA:

Nevhodná kombinace krmiva - směsky se zrním a vodnatá nadýmavá a měkká zelenina a ovoce = nadýmání = nechutenství přestává jíst seno = přerůstají zuby = zažívací potíže, nadmutí = hubnutí = průjem a dost často pak neúspěšná léčba a smrt!

Problém jsou i klasické domečky, na morče není vidět když mu není dobře, že sedí nahrbené, naježené a na problém se přijde pozdě!!!

Poznatek MVDr. Vítkové:

Příčinou špatného obrušování bývá nesprávné postavení čelistí a zubů, nevhodná strava (měkká a vodnatá), poranění, infekce nebo genetická dispozice (rodiče s abnormalitami čelistí, zubů, aj.) 

Přerůstáním zubů také začíná osteodystrofie saténových morčat, je to velmi vážná bolestivá nemoc kostí i zubů.

Další informace o osteodystrofii zde: 

 http://www.morcataureny.stranky1.cz/nova-stranka-311325/

Ulomený přední zub

Záleží na tom, jak jsou zuby ulomené, jestli není poškozený i kořen v čelisti, pak je potřeba zajít na veterinu, aby veterinář udělal RTG a podle výsledku zbývající zuby zabrousil, aby ty ulomené měli šanci rovně dorůst, jinak by mohli narůst křivě a morče by pak nemohlo přijímat potravu.
Pokud se zuby 
často lámou, jsou křehké: 

špatná strava, chudá na vitamíny a minerály... chybí hlavně C-vitamín, D a B-vit, které morče potřebuje, ale i další vitamíny. Zuby celý život dorůstají.

POZOR: Musíte obvolat veteriny, najít opravdu specialistu odborníka na morčata, jiný vám zuby nezbrousí správně a morče pak může zbytečně umřít !!!

Zadní zuby se kontrolují otoskopem, osvětlené kukátko... ale normální veterinář to stejně nepozná !!! 

Kořeny zubů přerůstají do čelisti. 

Pozná jen odborník na speciálním dentálním RTG hlavy! (nemají všude)

U horních stoliček se stává, že morče špatně a nahlas dýchá, nebo mu slzí na té straně oko, protože mu kořen tlačí na slzné kanálky. Někdy se to zastaví uplně, někdy to průběžně zlobí, ale s tím se nic dělat nedá. 

U spodních zubů to takové problémy většinou nedělá. 

Pokud to morče bolí a přestane jíst, ihned dokrmovat a najít opravdu odborníka na hlodavce, který umí brousit dobře zuby, ten usoudí, zdali zub nevytrhnout, protilehlý zub většinou časem atrofuje, ale nějaký čas se musí chodit na zabrušování.

Pokud přerůstá víc zubu, nedá se nic dělat, jen léky na bolest, dokud to bude únosné. 

Článek - Přerůstání kořenů zubů veterina Zelená Liška

Špatný růst stoliček - vytržení

Někdy špatný růst, nebo zanícený kořen, pak je potřeba vytržení stoličky. Tento zákrok každý vet neumí!! 

Po vytržení stoličky je otevřená rána ve tváři a je potřeba proplachovat desinfekcí, doporučuje se Corsodyl a nevadí když něco polkne.

Je nutné najít opravdu odborníka na hlodavce, který umí trhat a brousit dobře zuby, ten posoudí, zdali zub vytrhnout. Nějaký čas se musí chodit na zabrušování. Protilehlý zub většinou časem atrofuje.

Musíte ihned dokrmovat 

Odkaz do e-shopu je pod obrázkem či názvem produktu.

Dokrmování zde

PŘI ZAŽÍVACÍCH POTÍŽÍCH a NECHUTENSTVÍ morče nesmí hladovět ani jeden den! 

RodiCare Instant - RodiCare Instantdokrmovánísenový prášek k přechodné výživě, zvířat se zažívacími potížemi, se sníženou chutí k jídlu zaviněnou onemocněním, v rekonvalescenci nebo po ošetření zubů a dalších zákrocích. Udělat hustou kaši, ne moc tekuté! Pokud nejí vůbec dokrmovat 5x denně 15ml/celý aplikátor Recovery (udělat hustou kaši, ne moc tekuté) 

Důležité zároveň vždy podávat Espumisan 1ml/inzulínku rovnou do pusinky 3x denně. (k dostání na veterině) 

Supreme RecoveryF634650 aplikátor na dokrmování. Geniální pomůcka na krmení kaší RodiCare instant. (k dostání pouze v e-shopech a některé veterině) 

(Simetikon) (kapky pro miminka na prdíky) 
Nutné podávat vždy při dokrmování
F639350 F620287
plynatost, nadýmání, uleví od bolavého a nadmutého bříška. Když morče delší dobu špatně jí, nebo i když se dokrmuje, bříško se mu vždycky nafoukne!
Dávkování: 3-4x denně 1ml = 1 inzulínka rovnou do pusinky Kapky pro miminka jsou slabší než Espumisan, musí se dávat víc! (k dostání v lékárně)
Bio-Lapis -  F617529 probiotika a prebiotika. 
Úprava střevní mikroflóry při trávících poruchách, průjmech, nebo léčbě antibiotiky. 
Důležité podávat při užívání antibiotik a ještě nějaký týden po dobrání! Dávkování: špetku 1x denně s kapkou vody inzilínkou do pusinky. Doporučuji přimíchat pár kapek C-vit od VL. (k dostání na veterině)
TYP: smíchat BioLapis a C-vit do 1 inzulínky. 
C-Vit Versele-Laga doporučuji
F609927 (pouze v e-shopech)
Paneláková morčata, bez možnosti sluníčka venku na trávě, potřebují dodávat vitamíny v kapkách
Tekutý C-VIT od Versela laga je nejkvalitnější multivitamín speciálně vytvořený pro morčata s vysokým obsahem stabilisovaného C-vitamínu, který má prodloužené působení
dále komplex B-vit, D-vit L-karniti a další potřebné. (pouze v e-shopech)
Podávat do vody v napaječce
Dávkování: v zimě 1x za týden cca 10 kapek, v létě když je travička a jsou na sluníčku stačí 1x za 2 týdny. Morčatům co nepijí, pokapat zeleninu a rovnou do pusy 2-3x týdně. 
Nemocným morčatům rovnou do pusy cca 4-6  kapek 1x denně. 
TYP: smíchat BioLapis a C-vit do 1 inzulínky. 
Smecta - F617531 pna průjem ihned smíchat s kapkou vody husté jako smetana a podat inzulínkou.
(dostání v lékárně)  
Nahřívací polštářek, gelový ohřívač Yate 
Amaroun kapesní ohřívač Nemocné morče potřebuje vnější teplo - dát pod pelíšek. (nebo Termofor, zabalenou petlahev, ale pozorpozději to studí!) 

Než se rozjí 
nastrouhat kořenovou zeleninu na hrubé nudle. Nabídnout sušené bylinky od JR Farm třeba Zelený oves, ten milují. Nedávat vodnaté, nadýmavé ani ovoce! Doporučuji dát na noc od večeře do snídaně do jiné klece (marodky) a naservírovat krmení, aby mělo do čeho ďobnout a ráno po snídaní ho vrátit k ostatním, aby si moc neodvykli.

Nemocné morče nejí seno - 

Doporučuji nabídnout od JR Farm seno a bylinky, které ochotněji přijímají a granulky Supreme Science Selective

Zelený oves F663855doporučuji

Zelené listy kukuřice F663854doporučuji

Seno JR Farm F663856doporučuji

F668209Supreme Science Selective kaloričtější 

doporučuji, dají se nabobtnat ve vodě a podat, nebo nalámat na menší kousky.

NEZAVODŇUJTE, nedávejte vodu stříkačkou, ani okurku!! V dokrmovací kaši je dostatek vody, jen s tekutinou v bříšku nepřežije!! Morče nepotřebuje tolik vodu, jako ostatní zvířata, má jiné zažívání, ale musí mít plné bříško sena, proto hustou senovou kaši Rodicare instant. 

Jak dokrmovat : 
Některá morčátka si vezmou dokrm ochotně sama třeba ze lžičky, nebo udělanou kuličku spapají, ale většinou je potřeba vzít na klín a aplikátorem vymáčknout trochu do pusinky. Já si dám morče zády a zadečkem k sobě, zvednu i hlavičku, přitulím k sobě, ze strany zasunu do pusinky aplikátor za přední zuby cca 2 třetiny konce aplikátoru a pak narovnat a trochu dokrmu vytlačit... 
Další zkušenost: od Jitka Bubeníková u nás se zase osvědčil jako nej způsob - já si sednu na klín si dám morče tak aby bylo ke mně (repsektive mému břichu ) natočené jedním bokem, jednou rukou mu kolem dokola obemknu hlavu tak, ze prsty mám pod jeho čelistí a zakrývám mu tak i oči (takže nevidí stříkacku),zvednu mu hlavu a šoupnu stříkačku do pusy a hned zmáčknu cca 1 ml najednou. Také pomůže ústí střikačky namočit třeba v brusinkovém sirupu nebo tak v něčem sladkém, co mu chutná, někdy pomůže to namočit i do biolapisu. 
Můj koktejl na posílení a chuť k jídlu - BioLapisRodiCare akutC-VitVersele-Laga, Espumisan nebo SabSimplex a voda (pokud není průjem, přidám Glukopur) Pokud je průjem, na špičku nože Smecta s kapkou vody. 

Podávám stříkačkou/inzulínkou bez jehly rovnou do pusinky, morčíkum moc chutná, baští to úplně sami a lízají jazýčkem.

VIDEO - JAK KOKTEJL CHUTNÁ: 

http://www.youtube.com/watch?v=eexmVjTgri8&feature=channel&list=UL 

Na zánět v čelisti dostával Černoušek každý týden injekce ATB Norocilin, který mu zabíral a na kontrolním RTG vypadalo vše dobře. Poté se mu ATB změnila na Enrofloxacin podávat po 12ti hodinách ústně, ale pak to šlo z kopce, asi mu ta druhá ATB nesedla :-( 

Na obrušování zubů je hlavně SENO  

Hlavní je kvalitní, hrubší ale ohebné seno (ne to jemné) aby si o něj zuby obrušovali. Dáváme jen kvalitní bezobilné granule Cavia Complete 

(jediné mají dlouhou hrubou vlákninu) a jen trošku, jen když je miska prázdná. Nepřehánět to se zeleninou, max 80g na den, bo když mají víc jiného krmiva než sena, nezbude místo v bříšku na důležité seno, zuby se dost neobrousí a přerostou. Také jsou dobré různé sušené bylinky i s tvrdými stonky. (meduňku, mátu, kopřivu, pelyněk, estragon, oregano, majoránku, prostě co mám na zahrádce) a větve ovocných stromů. Kupuji také bylinky a tyčky od JR Farm, ty jsou zdravé, jsou to jen čisté presované bylinky. Zatím jsem s přerostlými zuby neměla u svých morčat nikdy žádné problémy.

Větve na okus - klik


Z pořadu "Máte mě"  Uvádí Václav Vydra  

Zuby zabijáci

Zuby 
zabijáciZuby 
zabijáci 

VIDEO MVDr.Lenka Chylíková

Kdo by si nepřál být morče! Obzvlášť po návštěvě u zubaře.

Morčatům totiž zuby rostou pořád. Většina lidí si myslí, že jen přední, ale omyl. I zadní, a když se dostatečně nebrousí, mohou morče i zabít. Zkřížené zadní stoličky morčeti znemožní přijímat potravu a bleskový metabolismus těchto zvířátek bez jídla dlouho nevydrží.

Trable se zuby 

V prvním, příběhu uvidíte králíčky Bobinku a Felixe. Oba našli v lidech milující a oddané páníčky. Přesto další, co je spojuje, je nedostatek sluníčka. S rozmachem chovu králíčků doma jako petů, se u nich začalo projevovat velmi závažné onemocnění. 

Abscesy v tlamičce a jejím okolí králíky mohou i zabít. Dozvíme se, jak správně pečovat o králíčka, aby se dožil ve zdraví vysokého věku.

VIDEO MVDr. Petra Viziová

návštěvníků stránky
celkem1 564 172
tento týden1 608
dnes78
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK